La CT „Petru Muşat” Suceava

Despre cum se poate mânca gustos, rafinat şi sănătos

În acest an, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” derulează, în cadrul programului Eco-Şcoala, proiectul „Mănâncă responsabil!”. Proiectul îşi propune să formeze la tineri şi adulţi un comportament mai responsabil privind cumpărarea unor cantităţi mai mici de produse alimentare (pentru a nu se mai arunca mâncarea), consumarea unei cantităţi mai mari de hrană în stare proaspătă, descurajarea consumului de hrană înalt procesată, consumul de mâncare pregătită acasă (în locul celei semipreparate cumpărate din magazine sau consumate în fast-fooduri) etc. Până în acest moment, aflăm că acţiunile au fost centrate pe organizarea comitetului eco al elevilor, amenajarea panoului eco, precum şi aplicarea de chestionare pentru identificarea la elevi a principalelor puncte slabe în ceea ce priveşte mentalitatea acestora faţă de noţiunea de „alimentaţie sănătoasă”. S-a constatat că un număr mic de elevi serveşte micul dejun acasă, iar un număr tot mai ridicat de familii îşi procura hrana de la piaţa tradiţională sau de la producatorii locali, cei mai mulţi preferând să cumpere din supermarket produse fără să citească eticheta, orientându-se doar pe baza calităţilor fizice şi a preţului scăzut.

Prima activitate practică s-a desfăşurat pe 2 februarie a.c., însoţită fiind de o degustare şi o dezbatere, cu titlul „Gust rafinat de România – alternative sănătoase la fast-food!”. Activitatea, coordonată de prof. Mihaela Neacşu şi prof. Adriana Oltean, a avut drept obiective încurajarea consumului de produse autohtone sănătoase şi promovarea unui comportament alimentar sănătos, adecvat sănătăţii fizice şi psihice a elevilor. Am fost informaţi că marea majoritate a elevilor de la clasele la care cele două profesoare sunt diriginte a fost deosebit de entuziasmată, „elevii mărturisind că nu s-au aşteptat ca gustul desertului de tip raw-food, realizat fără coacere, să fie atât de atractiv şi bine definit. Impresia, chiar convingerea, cu care au plecat acasă cei 40 de elevi a fost că este în interesul tuturor consumul de produse autohtone şi încurajarea producătorilor locali, încurajarea consumului zilnic de fructe şi legume, dar şi reducerea consumului de produse fast-food”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI