Consilierii judeţeni au respins proiectul privind împărţirea fondurilor pentru echilibrarea bugetelor locale

Proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anul 2016, iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava Cătălin Nechifor, a fost respins de aleşii judeţeni suceveni, în şedinţa extraordinară de ieri.

Până când repartizarea acestor sume nu va fi decisă de CJ, localităţile sucevene nu-şi vor putea aproba bugetele locale.

Proiectul de hotărâre nu a avut susţinerea consilierilor judeţeni liberali, care au acuzat că repartizarea sumelor către localităţi nu este corectă, fiind favorizate localităţile cu primari PSD.

Liderul grupului liberal din CJ Suceava, Vasile Ilie, a spus în cadrul şedinţei că proiectul de alocare de sume pentru echilibrarea bugetelor locale nu poate fi acceptat, mai ales că sunt 11 localităţi care nu primesc niciun leu, nici în 2016, dar nici în estimările pentru perioada 2017­2019.

El a propus un amendament prin care 47 de localităţi cu datorii la cofinanţarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor” să primească sume de bani aferente contribuţiei pentru un an, pentru a se evita procesele pe care CJ Suceava le-a iniţiat împotriva acestora pentru recuperarea sumelor de bani, dar acesta a fost respins.

Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a replicat că în Legea bugetului pentru anul 2016 sunt prevederi explicite privind modul în care se alocă aceste sume de bani pentru echilibrarea bugetelor localităţilor şi că, faţă de alţi ani, nu pot fi stabilite alte criterii de alocare.

El a spus că localităţile care nu primesc niciun ban sunt cele care au trimis explicit că nu solicită sume de echilibrare sau nu au răspuns solicitării CJ Suceava de a transmite necesarul de fonduri.

Nechifor a explicat că nu se pot aloca fonduri celor 47 de localităţi care nu şi-au plătit contribuţia la SMID pentru a se evita procese, întrucât CJ Suceava va fi trimis în judecată de celelalte 67 de localităţi care şi-au achitat contribuţiile.

„Evităm 47 de procese pentru cei care nu şi-au plătit sumele stabilite prin contract şi ne trezim cu alte 67 de procese cu cei care au plătit” a spus Nechifor, menţionând că în fiecare an CJ Suceava a alocat sume localităţilor pentru această cofinanţare, dar că 47 de localităţi nu au vrut să achite aceşti bani şi sunt trimise în judecată. Mai mult, Nechifor a spus că cererile de finanţare de la localităţile din judeţ sunt pentru 259 milioane de lei, iar CJ Suceava are de împărţit doar 23,4 milioane de lei, reprezentând 8% din suma solicitată.

„Facem o echilibrare de moment” a spus Nechifor.

Aşadar, proiectul a fost respins, fiind votat de 17 consilieri judeţeni în condiţiile în care era necesară o majoritate calificată de 19 voturi. Pentru stabilirea rezultatului votului a fost necesar să se facă apelul nominal, întrucât nu s­-a reuşit numărarea corectă a voturilor prin ridicarea mâinii.

De remarcat este că un vicepreşedinte PSD, consilierul judeţean Cristina Teodorovici, s­-a abţinut de la vot.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a evitat să comenteze votul consilierului judeţean PSD, arătând că fiecare votează după cum îi dictează conştiinţa şi subliniind că peste 98% dintre hotărârile CJ Suceava sunt luate cu unanimitate.

Totodată, Nechifor a anunţat că va discuta cu fiecare consilier judeţean în parte pentru ca la viitoarea şedinţă când se va supune votului acest proiect de hotărâre să obţină cât mai multe voturi în favoarea aprobării hotărârii.

Preşedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat ulterior, într-o conferinţă de presă, că PSD şi-a pierdut majoritatea în Consiliul Judeţean Suceava: „PSD şi-a pierdut majoritatea prin acest vot în CJ Suceava. Şi consilieri de-ai lor îşi dau seama de politicile proaste”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: