La Vatra Dornei

A treia etapă de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală

Pista de sanie „Bucovina” din staţiunea Vatra Dornei va găzdui în perioada 15-17 ianuarie a.c., pentru al patrulea an consecutiv, a treia etapă de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală.

Deşi etapele de Cupă Mondială sunt programate în calendarul competiţional la intervale de timp destul de apropiate, 8-10 ianuarie 2016 etapă la Latsch (Italia) şi 20-24 ianuarie etapă la Moscova, în oraşul-staţiune sucevean sunt aşteptaţi cei mai buni sanieri profesionişti din cel puţin 15 ţări, de pe trei continente.

Ca element de noutate, anul acesta pista de sanie „Bucovina” va avea instalaţie de nocturnă, astfel încât coborârile vor putea avea loc şi seara, când temperaturile vor fi scăzute. Cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului, Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei a obţinut fonduri pentru 52 stâlpi de iluminat, cu toate dotările necesare pentru nocturnă.

„Am anunţat la Federaţia Internaţională şi cel mai probabil Cupa Naţiunilor se va ţine în nocturnă. Va fi ceva deosebit pentru Vatra Dornei, Pista «Bucovina» fiind a treia pistă naturală cu nocturnă unde se desfăşoară etapele de Cupă Mondială şi competiţiile europene. Am studiat pista de sanie cu nocturnă din Italia şi cel mai probabil i-am depăşit şi din acest punct de vedere, în Italia o parte din stâlpi fiind la distanţă foarte mare între ei, lumina nefiind repartizată uniform, ceea ce ne încurajează foarte mult şi cred că nu vor avea ce obiecta la calitatea lucrării de la pista de la noi, fiind peste ceea ce am văzut la celelalte două piste”, ne-a declarat prof. Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei şi responsabil cu organizarea etapei de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală de la Vatra Dornei

Temperaturile ridicate, adversarul numărul 1 al organizatorilor

Tot de la profesorul Octavian Pungovschi am aflat că în ultimii doi ani, temperaturile ridicate au fost principala problemă în organizarea competiţiilor sportive la sanie pe pistă naturală de la Vatra Dornei.

„Partea de organizare nu este dificilă, deja avem experienţă. Partea de amenajare a traseului e principala problemă pe care o avem de rezolvat în perioada foarte scurtă care a mai rămas până la startul competiţiei. Şi anul acesta vremea ne-a persecutat, dar sperăm că ceea ce se anunţă pentru zilele următoare ne va ajuta. Faptul că în toată Europa nu este zăpadă şi temperaturile au fost pozitive nu este o scuză. Noi suntem renumiţi ca fiind organizatori foarte buni şi încercăm să ne menţinem acest statut. Aproape am sărbătorit şi Revelionul pe pârtie, pentru că este foarte multă treabă, în cele câteva zile cu ger fiind nevoiţi să facem baza pârtiei şi totul să fie în ordine când vin concurenţii din cele 15 ţări.

Sperăm să avem pista gata pe 8 ianuarie, pentru că, de fiecare dată sportivii noştri nu apucă să-şi creeze un avantaj cu pârtia de acasă, să se antreneze înainte de concurs. Până anul acesta intrau la antrenament la egalitate cu ceilalţi sportivi pentru că nu am reuşit să avem pârtia terminată.

Pentru etapa de Cupă Mondială ne-am dorit să avem pârtia finalizată până la mijlocul lunii decembrie, dar nu s-a putut din cauza temperaturilor pozitive şi din cauza lipsei zăpezii. De folos ne era o zăpadă mare, de cel puţin 25 de centimetri, şi atunci munca noastră ar fi fost mult uşurată, udam şi călcam acea zăpadă şi în 4-5 zile aveam pârtia conturată. Vom combina şi anul acesta partea de frânare cu cuburi de gheaţă, le facem natural, ele îngheţând lângă pârtie şi nu cu instalaţii frigorifice ca anul trecut. Pe data de 3 ianuarie a venit un delegat din Austria care a verificat stadiul de pregătire a gheţii. Trebuie să fim peste medie cu partea de organizare şi mai ales cu calitatea gheţii”, ne-a declarat prof. Octavian Pungovschi.

Vatra Dornei face parte „din lumea bună” a saniei pe pista naturală

O asemenea competiţie, care promovează Vatra Dornei, Bucovina, judeţul Suceava şi România nu ar putea fi organizată fără sprijinul administraţiei publice locale şi fără ajutorul agenţilor economici din oraşul staţiune. În 2017, pe pista de sanie „Bucovina” va fi organizat Campionatul Mondial de sanie pe pistă naturală, cea mai importantă competiţie a acestei ramuri sportive care se desfăşoară din doi în doi ani.

Octavian Pungovschi

Octavian Pungovschi

„Suntem mulţumiţi că a venit această perioadă rece, că domnul primar Ilie Boncheş ne-a convocat pe toţi cei implicaţi în organizarea etapei de Cupă Mondială pentru a ne sfătui cum să facem să fim peste nivelul de anul trecut. Pentru Campionatul Mondial de seniori trebuie să fim cu partea de organizare la nivel foarte ridicat. După această etapă de Cupă Mondială nu mai avem voie să facem nicio modificare la pârtie, fiindcă se presupune că modificările înseamnă avantaj pentru sportivii noştri şi regulamentul interzice acest lucru. Mulţumesc Primăriei Vatra Dornei şi Serviciului Salvamont că ne ajută cu tunurile de zăpadă pentru acest eveniment important care a adus beneficii de imagine oraşului Vatra Dornei pe plan internaţional. Lumea ştie de Vatra Dornei, deja am intrat în circuit, suntem în rând cu lumea bună a acestei discipline sportive”, a precizat prof. Octavian Pungovschi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: