În condiţiile în care ISU Suceava anunţă temperaturi sub minus 10 grade

DSP face recomandări pentru vremea rece

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava face câteva recomandări populaţiei pentru perioada cu temperaturi scăzute care urmează, având în vedere că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a anunţat temperaturi sub minus 10 grade în zilele următoare.

Reprezentanţii DSP reamintesc că expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie şi degerături, iar în acest caz trebuie evitată automedicaţia şi consultat medicul. Expunerea la frig poate provoca şi probleme legate de starea psihică, precum somnolenţă, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire, iar la frig se pierde până la 50% din căldura corpului, prin extremităţi.

De aceea, în perioada cu temperaturi extrem de reduse, populaţia trebuie să consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume, să evite băuturile alcoolice, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig. În cazul în care este absolut necesară o astfel de deplasare se recomandă îmbrăcămintea adecvată, folosirea obiectelor de vestimentaţie specifice anotimpului de iarnă – căciulă, fular, mănuşi, încălţăminte de iarnă etc.

În perioada rece locuinţele trebuie încălzite corespunzător, fiind recomandată evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon. Se mai recomandă asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel puţin o dată pe zi, şi multă atenţie atunci când atmosfera din locuinţă se supraîncălzeşte, pentru a se evita şocul termic atunci când se iese afară din casă.

Recomandări speciale sunt adresate persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, care trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. O atenţie specială trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate. Totodată, părinţii sunt rugaţi să evite călătoriile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: