Preselecţia din cadrul proiectului „Capitală europeană a culturii în 2021” ar putea fi contestată !

> Primarul Sucevei, Ion Lungu, spune că a fost contactat în acest sens, motivul contestaţiei fiind subiectivitatea experţilor români, care ar fi deliberat în favoarea Bucureştiului > „Noi am colaborat bine cu Bruxelles, mai avem de colaborat, şi nu cred că este bine să facem contestaţie” a reliefat primarul

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă, că fost contactat de responsabili din mai multe dintre oraşele care au s-au înscris în cursa pentru desemnarea capitalei europene a culturii în 2021, dar care nu au trecut de prima etapă, cea de preselecţie, consumată pe 17 decembrie. Potrivit lui Lungu, din discuţiile purtate, respectivele oraşe ar intenţiona să conteste modul în care a fost derulată procedura în cauză, existând suspiciunea că experţii români ar fi „lucrat” în favoarea municipiului Bucureşti.

„Deja o serie de oraşe – şi nu ascund faptul că am fost şi noi contactaţi –, vor să conteste rezultatele, pentru că experţii români ar fi lucrat sau sunt angajaţi, într-un fel sau altul, la oferta din Bucureşti; şi am văzut mai multe opinii pe această temă” a precizat edilul-şef.

Lungu a spus că pe plan local nu a fost luată nicio decizie privitoare la un demers de genul celui intenţionat, o poziţie în acest sens urmând a fi exprimată în funcţie de evoluţia lucrurilor. Edilul-şef susţine că municipiul Suceava a avut de câştigat de pe urma atragerii de fonduri europene şi că nu ar vrea ca o eventuală contestaţie să afecteze relaţia bună a Sucevei cu Bruxelles.

„Aşa cum am mai spus-o şi altă dată, acest proiect de capitală europeană 2015 – 2021 este un proiect pe fonduri europene. Noi am colaborat bine cu Bruxelles, mai avem de colaborat, şi nu cred că este bine să facem contestaţie. Însă, vom vedea ce se va întâmpla” a reliefat Ion Lungu.

La interviul de pe 17 decembrie, din Suceava au participat, pe lângă primarul Ion Lungu, printre alţii, drd. Radu Bores, a cărui firmă de consultanţă a întocmit strategia culturală a municipiului; Carmen Veronica Steiciuc, preşedinta Asociaţiei „Suceava – Capitală europeană”; Tatiana Tatarciuc, de la Primăria Cernăuţi, Ucraina. Proiectul sucevean s-a bucurat şi de susţinere spaniolă, prin intermediul Susanei Alonso San Pedro, din Barcelona, colaborator al firmei Genesis, cea care a realizat strategia culturală suceveană 2015-2021.

Lungu spunea că oferta Sucevei a fost apreciată şi aplaudată, „terminând meciul în picioare”, iar Bacău şi alte oraşe nefinalizând prezentarea, blocându-se şi având dispute cu experţii Comisiei Europene.

„De regulă, conform unei cutume – pentru că nu scrie nicăieri în ghidul proiectului –, după preselecţie, în faza a doua se califica jumătate din numărul celor care depuneau candidaturi. Probabil, dacă ar fi mers şapte oraşe mai departe, am fi avut şi noi o şansă” declara, la momentul respectiv, Ion Lungu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI