Valentin Mihai Tipa, Sorin Bărcăuan şi Viorel Lepcaliuc

salon amatoriArtiştii plastici suceveni Valentin Mihai Tipa, Sorin Bărcăuan şi Viorel Lepcaliuc sunt premianţii ediţiei din anul 2015 a Salonului-concurs al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava, câştigătorii fiind anunţaţi luni, în cadrul vernisajului desfăşurat la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene.

Juriul celei de a XXV-a ediţii a salonului-concurs a fost alcătuit din profesorii Viorica Moruz, Sorin Baciu şi graficianul Mihai Pânzaru-PIM, componenţa juriului fiind stabilită de conducerea Centrului Cultural „Bucovina”.

Mihai Pânzaru-PIM a declarat că salonul este deschis până pe 31 ianuarie 2016, invitând sucevenii să vizioneze lucrările expuse. El este de părere că această „masă emergentă” de artişti plastici amatori suceveni ar trebui să ţină mai des legătura cu Centrul Cultural „Bucovina”, să urmărească site-ul instituţiei, pentru a se informa din timp cu privire la evenimentele organizate de Centrul Cultural „Bucovina” şi de Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, pentru a participa în număr mai mare.

Artistul plastic sucevean a arătat că în judeţul Suceava există deja „o grupare artistică frumoasă” pe lângă Tonitza Art Group, manifestată în arta de weekend, dar şi mai noua mişcare în arta plastică suceveană „Domino”, iniţiată de Tiberiu Cosovan, iar sub titulatura „Weekend-urile de artă plastică” artiştii plastici amatori se întâlnesc, la sfârşit de săptămână, în diferite locuri din judeţ, creând lucrări şi colecţii.

El a subliniat că, din păcate, fondurile alocate pentru cultură, în general, sunt destul de puţine, iar de aceea şi numărul premiilor pentru acest salon este redus – câte un premiu pentru fiecare secţiune.

Totodată, PIM a mai informat că s-a mai propus ca din componenţa juriilor ediţiilor viitoare să facă parte şi artişti plastici cu notorietate, respectiv Doina Catargiu pentru secţiunea grafică, Liviu Jitariu pentru secţiunea sculptură, Iosif Csukat pentru secţiunea pictură şi Lucian Neacşu pentru secţiunea artă decorativă.

Preşedintele juriului, prof. Viorica Moruz, a salutat publicul numeros prezent la vernisaj, arătând că în acest salon, organizat, anual, în preajma sărbătorilor de iarnă, se regăsesc lucrări realizate în stiluri şi tehnici diferite, de artişti plastici amatori cu vârste diferite, înscrişi la secţiunile pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă. „E de apreciat munca acestor colegi, care nu se ocupă numai de pictură sau sculptură, ci au şi un serviciu” a spus Moruz, arătând că pentru mulţi dintre expozanţi arta plastică este un hobby.

Prof. Viorica Moruz a spus că juriul celei de a XXV-a ediţii a Salonului-concurs anual al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava a stabilit ca premiile pentru secţiunile pictură şi sculptură să fie acordate artistului plastic Valentin Mihai Tipa din Suceava, premiul pentru secţiunea grafică lui Sorin Bărcăuan din Berchişeşti, iar premiul pentru artă decorativă, lui Viorel Lepcaliuc din Suceava.

La rândul său, prof. Sorin Baciu i-a felicitat pe artiştii plastici amatori înscrişi în concurs, arătând că în salonul ediţiei din acest an a descoperit lucrări “cu mult potenţial”. „Mă bucur că există acest salon al artiştilor plastici amatori dintr-un singur motiv: văd mult potenţial în multe lucrări. Merge de dus mai departe, iar acest lucru se poate rezolva uşor prin exerciţiu, dar sunt câteva lucrări, să spunem drept, care dau peste nas multor artişti plastici cunoscuţi drept profesionişti, iar treaba asta mă bucură” a spus prof. Sorin Baciu.

Reprezentantul Centrului Cultural „Bucovina”, artistul fotograf Victor T. Rusu, a spus că în afara celor patru premii acordate la ediţia din acest an, au mai fost acordate alte patru constând în câte un loc în Tabăra Internaţională de pictură „Bucovina – trecut, prezent şi viitor”, ce va fi organizată de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava.

Astfel, Ioana Gagiu, care a participat cu lucrări la secţiunea grafică, Nicolae Zepciuc – secţiunea pictură, Nucu Benţa – secţiunea sculptură şi Iolanda Bădăluţă – secţiunea artă decorativă vor fi cei patru artişti amatori care vor participa la ediţia din 2016 a Taberei „Bucovina – trecut, prezent şi viitor”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI