Reîntâlnirea

După numeroase întâlniri şi reîntâlniri, ieri încă una, prilejuită de lansarea consistentei antologii de autor (340 p.) „Pecetea stelară”. Şi spre a înţelege oricine câţi prieteni a avut şi nu i-a pierdut, ba poate chiar a câştigat, câţi ascultători şi cititori, în câteva vorbe vă pot spune doar atât: că o largă sală (de la Centrul pentru susţinerea tradiţiilor bucovinene, în cea mai scurtă zi a anului, la concurenţă cu alte două manifestări importante desfăşurate în aceeaşi clădire) abia i-a putut cuprinde, fie c-au fost suceveni şi udeşteni, fie din părţile Rădăuţilor, Dornei şi Fălticenilor (inclusiv Râşca). Ba, cu binevoitor sprijin de la Eleonora Moldovan, consul al României la Cernăuţi, care i-a pus la cale spre Suceava, din Bucovina de sus veniră Ilie Tudor Zegrea, Nicolae Toma, Vasile Paladean şi Vasile Bîcu. Mai fiecare în felul său şi l-a amintit, din mulţime şi din faţa ei: Ion Drăguşanul, vorbind despre cărţile, de atunci şi de acum, la care i-a fost sfetnic; I.T. Zegrea evocând primul jurnalist de radio care a vorbit, sonor şi cu „mult suflet”, despre românii cernăuţeni (chiar în casa lui I.T. Zegrea scriind primele reportaje despre ei); Emil Simion, în multiple nuanţe, despre scriitorul ce-a fost şi este; Emil Ianuş condensându-l într-un catren zglobiu ca un zurgălău. Şi-apoi, fiindc-a fost vremea, s-au ascultat vicleimuri notate de Al. Voevidca la început de veac trecut (propuse de o variantă întinerită a „Zicălaşilor”) şi colinde de la Udeşti („…unde stă mâţa-n fereşti”; 12 prichindei de clasa I, îndrumaţi de Aneta Iacob).

…Dar ce-a fost ieri, ca multe asemenea câte s-au petrecut în aceşti opt ani din urmă făr’ de Mircea Motrici, n-ar fi fost, cum nici el nu ne-ar fi rămas atât de aproape, dacă n-ar fi fost dumneaei, doamna sa, Rozalia Motrici, al cărei imens devotament ne lasă mereu fără cuvinte!…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: