Consilierii amână plata serviciilor Termica

> „Ar fi o de lipsă de fair play din partea noastră ca, după ce am trecut puntea, să punem Termica beţe în roată”, a subliniat primarul Ion Lungu > După principiul „una spunem, alta fumăm”, aleşii PNL au asigurat că nu se împotrivesc achitării sumei de peste 600.000 lei, însă la exprimarea opţiunii s-au abţinut, ceea ce echivalează cu vot „împotrivă” > Viceprimarul Lucian Harşovschi „a scăpat porumbelul”, susţinând convocarea unei şedinţe extraordinare, „în aşa fel încât să ne achităm de datorii şi să dăm impresia că suntem, într-adevăr, oameni care ne ţinem cuvânt”

Termica, aflată în faliment, nu primeşte contravaloarea pierderilor avute în primele 2 săptămâni ale lunii octombrie 2015, ultimele în care a societatea a mai avut activitate de transport agent termic în reşedinţa de judeţ. Alesul PNL Neculai Barbă consideră că pierderile de peste 650.000 de lei reprezintă prea mult pentru doar 2 săptămâni, uitând că în intervalul respectiv, din cauza temperaturilor scăzute, a început şi furnizarea agentului termic pentru încălzire, chiar dacă numai în regim de probe. Barbă nu s-a oprit aici, găsind încă un nod în papură care să nu justifice achitarea sumei pe care fostul operator este îndreptăţit să o primească, chiar dacă grupul politic liberal din care face parte a fost de acord ca, până la intrarea în sistem a noului operator Thermonet, pierderile Termica să fie compensate din bugetul local. Astfel, consilierul liberal a precizat că a citit cele 100 de pagini de documente justificative pe care Termica le-a anexat cererii înaintate autorităţilor sucevene şi că, parcurgându-le, a ajuns la concluzia că ceva nu este în regulă. „Dacă nu este vorba despre neglijenţe, atunci sunt nişte lucruri ilegale sau să nu le spunem falsuri. Sunt corecturi făcute cu pixul pe sumele prinse în anexe, pe care apoi le-a semnat şi domnul primar. Sunt documente contabile şi nu ne putem juca cu ştersături, cu radieri şi cu scris cu pixul”, a reclamat Niculai Barbă, adăugând că toate acestea îl fac să nu voteze „atribuirea către Termica” a celor 650.000 de lei.

Primarul Ion Lungu a declarat că toate actele au fost verificate şi semnate de către specialiştii compartimentului de specialitate, iar personal doar le-a contrasemnat, pentru că, de unul singur, nu poate analiza mii de documente. „Nu Termica a solicitat să ne dea apă caldă. Noi ne-am rugat de ei, care nici măcar nu mai aveau voie, conform legii, să presteze aceste serviciu, după intrarea în faliment. Ar fi o lipsă de fair play din partea noastră ca, după ce am trecut puntea, să le punem beţe în roată. Eu spun că documentele de acolo sunt corecte şi îmi asum responsabilitatea”, a reliefat ocupantul fotoliului din Areni, rugându-i pe aleşi să-şi dea votul favorabil. Niculai Barbă a spus că nu acesta era sensul celor semnalate, iar viceprimarul PNL, Ovidiu Doroftei, a punctat că nu s-a pus niciun moment problema să nu fie de acord cu eliberarea banilor, deşi Barbă tocmai anunţa că va vota împotrivă. „Într-adevăr, noi am votat în Consiliul Local să suportăm aceste pierderi. Am făcut-o lună de lună, însă problema ridicată de domnul consilier Barbă nu induce în niciun fel ideea că nu am vrea sau că, de data aceasta, am dori să facem altfel. Este numai un semn de întrebare privind corectitudinea documentelor justificative întocmite”, a afirmat Ovidiu Doroftei.

Consilierul ALDE Vasile Mocanu: „atitudinea liberali lor este o parodie”

Colegul său de partid, Lucian Harşovschi, a evidenţiat că, până acum, aleşii liberali au votat de 3 ori suportarea din bugetul local a pierderilor în cauză. „Suntem oameni responsabili, care ne ţinem de cuvânt, şi vom face acest lucru, numai că atunci când există un dubiu, cred că cel mai bine este să-l spulberăm. Eu propun că poate este mai bine să se retragă proiectul şi să fie repus în luna ianuarie sau, dacă este nevoie, să venim şi într-o şedinţă extraordinară. (…) Îl vom susţine într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, în aşa fel încât să ne achităm de datorii şi să dăm impresia că suntem, într-adevăr, oameni care se ţin cuvânt”, a subliniat Lucian Harşovschi, menţionând că până atunci trebuie făcute corecturile necesare în documentele justificative.

Primarul Ion Lungu a pus în vedere că nu va retrage proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, „doar pentru a se face spectacol în şedinţă”. Consilierul ALDE Vasile Mocanu a calificat atitudinea liberalilor drept „o parodie”, din moment ce primarul Ion Lungu ştie ce face şi îşi asumă responsabilitatea. „Suntem în situaţia în care executivul, prin aparatul său, a verificat legalitatea acestei sume, a verificat modul de calcul, pe baza procedurilor anterioare, iar acum bulversăm plăţile pentru serviciile făcute, doar aşa ca să ne aflăm în treabă” a relevat Vasile Mocanu. Proiectul de hotărâre a picat cu 7 voturi „pentru” şi 15 abţineri, acestea din urmă ale liberalilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: