Din cauza executării silite

Trei mii de pensionari suceveni iau pensii mai mici

> Cererile de instituire a popririi vin din partea primăriilor, administraţiilor finanţelor publice, asociaţiilor de proprietari, caselor de ajutor reciproc al pensionarilor (CAR), băncilor, precum şi a diferitor persoane fizice, se arată într-o informare a Casei de Pensii, furnizată la solicitarea cotidianului „Crai nou” > Debitele cele mai consistente pentru care se cere executarea silită sunt cele din împrumuturile bancare contractate la diverse bănci

 Mulţi dintre pensionarii din judeţul Suceava nu reuşesc să-şi achite diverse obligaţii şi ratele la împrumuturile contractate la diverşi creditori, motiv pentru care creditorii se adresează Casei Judeţene de Pensii Suceava pentru a-i executa silit pe rău-platnici, prin instituirea popririi pe pensie. În acest sens, instituţia suceveană, în calitate de terţ poprit, este obligată să ia în considerare cererile însoţite de titlu executoriu şi să aplice nedoritele măsuri. Astfel, din totalul celor 137.683 de pensionari, beneficiari ai serviciilor Casei Judeţene de Pensii la 1 decembrie 2015, 2.969 figurează ca executaţi silit, având înfiinţate popriri pe drepturile de pensii.

Potrivit unei informări a Casei Judeţene de Pensii Suceava, furnizată de purtătorul de cuvânt Loredana Ciot, la cererea cotidianului nostru, cererile de executare silită a beneficiarilor de pensie vin din partea primăriilor, administraţiilor finanţelor publice, asociaţiilor de proprietari, caselor de ajutor reciproc al pensionarilor (CAR), băncilor, precum şi a diferitor persoane fizice, prin intermediul executorilor judecătoreşti.

În luna noiembrie, în calitate de terţ poprit, Casa Judeţeană de Pensii Suceava a formulat 465 de cereri de executare silită, prin înfiinţarea popririlor asupra drepturilor de pensie. De la începutul anului şi până la 1 decembrie, măsura a fost luată în nu mai puţin de 4.000 de cazuri. Cele mai multe cereri, respectiv 750, sunt formulate de primării şi administraţiile finanţelor publice, vizând debite care au ca obiect neplata taxelor şi impozitelor locale, dar şi creanţelor bugetare. În ceea ce priveşte asociaţiile de proprietari, prin intermediul executorilor judecătoreşti, anul acesta, până la 1 decembrie, la Casa Judeţeană de Pensii au ajuns 87 de cereri de înfiinţare a popririi asupra drepturilor de pensii.

Conform informării CJP Suceava, ca volum, debitele cele mai consistente pentru care se cere înfiinţarea de popriri sunt cele din împrumuturile bancare contractate la diverse bănci, în calitatea de creditori a acestora din urmă.

Conform art. 279 al Codului de procedură civilă, instituirea popririi asupra veniturilor din pensii, pentru debite din categoria celor amintite, se face în proporţie de până la o treime din nivelul pensiei. În cazul în care există mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI