Potrivit unui sondaj de opinie realizat de CJRAE printre elevi de clasa a VIII-a

Unele licee tehnologice ar putea fi trase pe dreapta

 > Cauza o constituie numărul mic de opţiuni

Sondajul de opinie realizat în noiembrie, de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Suceava, printre elevi de clasa a VIII-a, arată, pentru anul şcolar următor, o orientare masivă a acestora către colegii şi licee. Unităţile de învăţământ liceal cu profil teoretic şi vocaţional prezintă cel mai mare interes pentru aceşti elevi.

Un astfel de sondaj cu opţiunile elevilor din clasa a VIII-a este realizat de psihologii şcolari la fiecare sfârşit de an calendaristic, fiind necesar pentru ca şcolile să ştie cum să-şi stabilească oferta educaţională din anul şcolar următor.

Directorul CJRAE, prof. Florin Bagiu, a informat, printr-un comunicat, că la efectuarea sondajului au participat 6262 de elevi din 134 unităţi şcolare din judeţul nostru, din care 5748 au optat pentru colegii şi licee. Peste 700 elevi au spus că doresc să urmeze profesionala, acolo cele mai căutate meserii fiind de mecanic auto, cofetar şi tâmplar, iar 72 au optat pentru învăţământul special. Alţi 72 de elevi au optat pentru unităţi şcolare din alte judeţe, 308 nu erau hotărâţi ce şcoală să urmeze în continuare, iar 134, mai mulţi ca anul trecut, au precizat că nu doresc să continue studiile.

Colegiul „Petru Rareş” nu părăseşte fruntea clasamentului !

Printre unităţile liceale din municipiul Suceava, Colegiul Naţional „Petru Rareş” conduce detaşat cu 431 de opţiuni, cele mai căutate specializări fiind mate-info, ştiinţele naturii şi ştiinţele sociale. Pe locul II în topul preferinţelor elevilor de-a VIII-a se află Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, vizat de 230 de elevi, urmat de colegiile „Mihai Eminescu” – 223 de opţiuni şi „Ştefan cel Mare” – 202 opţiuni.

Liceele vocaţionale continuă să fie atractive pentru unii elevi, în frunte fiind Colegiul de Artă, cu 159 de opţiuni, şi Liceul cu Program Sportiv, cu 148 de opţiuni. Printre liceele şi colegiile din judeţ conduc, la număr de opţiuni, Liceul Tehnologic din Vicovu de Sus, unde populaţia şcolară din zonă este sporită – 330 opţiuni, CN „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, preferat de 301 din elevii participanţi la sondaj, urmat de Colegiul „Mihai Băcescu” – 285 de opţiuni, Colegiul Tehnic Rădăuţi – 261 opţiuni şi „Nicu Gane” Fălticeni – 250 opţiuni. În preferinţele elevilor sunt şi colegiile „Dragoş Vodă” şi Silvic din Câmpulung – 157, respectiv 105 opţiuni, „Laţcu Vodă” din Siret – 198 opţiuni, Liceul „Ion Luca” Vatra Dornei – 169 opţiuni.

Licee tehnologice, precum „Petru Muşat”, „Al. I. Cuza”, „Samuil Isopescul”, cele din Dumbrăveni, Cajvana sau Dolhasca nu prea au căutare, având număr foarte redus de opţiuni, cel puţin deocamdată. Când vine admiterea la licee, situaţia se mai schimbă, fiindcă mulţi elevi cu medii slabe nu reuşesc să ocupe locurile dorite şi optează, în final, pentru liceele tehnologice care au multe locuri neocupate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: