Liberalii din CL Suceava îşi arogă scutirea de penalităţi legiferată de Guvernul Ponta

> „Când eu aprobam acest gen de facilităţi fiscale, cred că dumneavoastră eraţi încă la şcoală” i-a spus edilul-şef Ion Lungu adjunctului său, viceprimarul Doroftei, care susţine că aceasta este o iniţiativă a consilierilor PNL > Proiectul de hotărâre prevedea o diminuare de 50% a acestora, iar în ciuda faptului că primarul Lungu a arătat că vestea scutirilor a adus neîncasări de 1 milion de euro la bugetul local, din raţiuni populare şi electorale, aleşii PNL au propus o reducere de 73,3%

 Consilierii locali liberali ai municipiului Suceava şi-au arogat, în şedinţa ordinară din 26 noiembrie, merite în ceea ce priveşte reducerea majorărilor de întârziere rezultate ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată principale datorate de contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice. Aceasta în ciuda faptului că respectivele facilităţi sunt statuate de OUG nr. 44 din 14 octombrie 2015, a Guvernului Ponta, act normativ care prevede o diminuare de maxim 73,3% a obligaţiilor cu pricina. În baza ordonanţei, primarul Ion Lungu a susţinut reducerea cu 50% a majorărilor de întârziere rezultate ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată principale datorate de contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice, restante la 30 septembrie 2015. Consilierul liberal Ovidiu Doroftei a salutat iniţiativa legislativă a şefului executivului, arătând în plen că aceasta este o propunere de sorginte liberală.

„Aceasta este o propunere mai veche a Partidului Naţional Liberal, respectiv aceea de a găsi o formulă pentru cei care, din diverse motive – şi cu siguranţă nu din rea-voinţă – au ajuns să acumuleze penalităţi la plata taxelor şi impozitelor cu caracter local” a spus viceprimarul Doroftei, propunând ca diminuarea respectivelor penalităţi să se facă cu nivelul maxim prevăzut de ordonanţa Executivului Ponta, respectiv de 73,3%. Cel de al doilea viceprimar liberal, Lucian Harşovschi, a subliniat că măsura amintită este binevenită, cerând primarului Ion Lungu să preia propunerea aleşilor PNL. „Cred că reducerea cu 73,3%, maximul prevăzut de lege, îi va determina pe suceveni să facă tot efortul, să vină să-şi plătească dările la Primărie, pentru a se putea dezvolta oraşul”, a accentuat Lucian Harşovschi. Provocat de cei doi adjuncţi ai săi, primarul Lungu a specificat că este de acord cu reducerea de 73,3%, însă a atras atenţia că, numai la vestea că se dau scutiri, încasările la bugetul local s-au diminuat cu 1 milion de euro.

„Dle viceprimar Doroftei, când eu aprobam aceste facilităţi fiscale, cred că dumneavoastră eraţi încă la şcoală. În primul mandat de primar am dat multe facilităţi fiscale; din păcate, însă, ulterior legea nu a mai permis. Sunt de acord să dăm şi o diminuare de 80%, dar sper ca mâine dimineaţă să nu veniţi la mine să spuneţi că nu sunt bani” a explicat Ion Lungu.

Pentru a beneficia de noua facilitate, doritorul va depune cererea de anulare a majorărilor de întârziere până pe 30 iunie anul viitor, iar în cazul persoanelor juridice aceasta va fi însoţită, obligatoriu, şi de balanţa de verificare analitică pentru luna precedentă înaintării cererii. O altă condiţie este aceea ca autorul cererii să-şi stingă, prin orice modalitate prevăzută de lege, până pe 31 martie 2016, toate obligaţiile de plată principale, inclusiv chiriile, redevenţele şi amenzile. La fel, obligatoriu va fi stinsă o cotă de 50% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor de plată reprezentând impozite şi taxe reglementate de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Totodată, contribuabilii în cauză vor trebui să-şi achite toate majorările de întârziere aferente obligaţiilor de plată rezultate din raporturi juridice contractuale, stinse urmând a fi şi obligaţiile principale de plată pentru perioada 30 septembrie 2015 – 31 martie 2016. De asemenea, până la data înaintării cererii de scutire, persoanele fizice şi persoanele juridice solicitante vor trebui să aibă depuse toate declaraţiile fiscale.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI