Din această săptămână, în Secţia de Neurologie de la Spitalul Judeţean Suceava

Nouă procedură ce poate salva pacienţii cu accident vascular

 În Secţia de Neurologie de la Spitalul Judeţean Suceava a fost introdusă procedura de tromboliză intravenoasă, ce poate salva viaţa unui pacient cu accident vascular cerebral ischemic, în fază acută, cu condiţia ca persoana să ajungă, în timp util, la spital.

Medicul-şef al secţiei, dr. Daniela Neagu, a precizat că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru ca procedura să poată fi introdusă chiar de acum. „Avem protocolul şi tromboliticul, avem aprobare pentru a face tromboliza intravenoasă. Nu presupune multe intervenţii, ci o perfuzie cu trombolitic efectuată pacientului care ajunge în timp util la spital, în cel mult 3 ore şi jumătate de la producerea accidentului vascular, pentru că trebuie să şi investigăm. Această procedură de revascularizare aparţine exclusiv Secţiei de Neurologie” a precizat dr. Neagu.

Potrivit specialiştilor, tromboliza intravenoasă permite pacientului tratat la timp “remisia completă a deficitului neurologic”, fără să rămână cu sechele.

Prin această procedură, tromboliticul care se injectează pacientului dizolvă cheagul de sânge care blochează circulaţia, iar ţesutul cerebral parţial ischemiat nu se mai necrozează. Medicii atrag atenţia populaţiei asupra faptului că este esenţial ca, la apariţia primelor simptome neurologice, să solicite imediat o ambulanţă şi să se prezinte la un serviciu de urgenţă. Altfel, şansele de recuperare se pierd pentru pacienţii care ajung tardiv la spital.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI