Într-un proiect de hotărâre referitor la contractul-cadru pentru următorii doi ani

Prevederi care „au ca scop să distrugă medicina de familie”

Medicii de familie din România nu vor mai avea o limitare a numărului de pacienţi înscrişi pe listă, potrivit proiectului de contract-cadru pentru anii 2016-2017, dar prevederea respectivă atrage noi nemulţumiri în rândul medicilor de familie, care spun că se doreşte distrugerea medicinei de familie.

În noile condiţii prevăzute de proiect, un medic ar putea încheia contract de furnizare

de servicii medicale, cu casele de asigurări de sănătate, indiferent de câţi pacienţi asiguraţi are înscrişi la cabinetul în care îşi desfăşoară activitatea. Astfel vor dispărea comisiile formate din reprezentanţi ai CAS, DSP, Colegiului Medicilor, Asociaţiei Medicilor de Familie, care stabileau numărul-limită de pacienţi pentru care un medic de familie îşi putea constitui cabinetul. Numărul-limită de pacienţi este acum 1800, dar comisia menţionată putea aproba un număr mai mic sau mai mare, în funcţie de condiţiile zonei în care practica un anume medic.

Reprezentanţii CNAS susţin că prin modificările propuse se urmăreşte “stimularea concurenţei şi dezvoltarea unui mediu concurenţial care să încurajeze performanţa”, precum şi “asigurarea cadrului legal pentru medici – tineri absolvenţi de a desfăşura activitate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate”.

Aceeaşi propunere, făcută anul trecut, a fost retrasă după ce medicii de familie s-au revoltat că astfel ar fi avantajate clinicile private sau lanţurile de cabinete private, care ar putea angaja medici indiferent câţi pacienţi au, iar unii pacienţi vor putea fi atraşi de promisiunea unor servicii gratuite oferite de societăţile medicale respective.

Medicii de familie sunt contrariaţi de decizia Casei Naţionale de Sănătate în ceea ce priveşte eliminarea limitei minime de asiguraţi pentru medicii de familie, iar vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familie (SNMF), Sandra Adalgiza Alexiu, a declarat ieri că aceste modificări „probabil că au ca scop să distrugă medicina de familie”. “De ce mi se pare asta atât de grav? Pentru că nu e vorba doar că se elimină limita minimă sub motivul că ar vrea să facă loc tinerilor în sistem. Adevărul este că un cabinet de medicina familiei nu se poate întreţine cu o listă de pacienţi mai mică de 800-1.000 de pacienţi şi a face afirmaţia că vrei să laşi tinerii să intre în sistem cu o listă oricât de mică, înseamnă că îi pui să moară de foame sau le dai drumul să facă nişte cabinete cu liste infime de pacienţi, din care nu pot trăi singuri. Ori sunt întreţinuţi de familie, ori în cel mai posibil caz să fie cumpăraţi de lanţuri de cabinete, lanţuri de firme private, pe modelul pe care s-au creat şi lanţurile de farmacii” a declarat vicepreşedintele SNMF.

“Ne-au terminat, nu înţeleg care este interesul să creeze aşa o dezordine în medicina primară”

Dr. Irina Badrajan, medic de familie, totodată secretarul Colegiului Medicilor de Familie Suceava, ne-a declarat, tot ieri, că “vor fi mari inconveniente cu această modificare: “Toată lumea îşi va putea face cabinet, iar pacienţii vor oscila de la unii la alţii. Vor fi mulţi medici cu puţini pacienţi înscrişi, pacienţi care nu vor putea asigura venituri cabinetului, iar acesta nu va putea fi menţinut şi se va da faliment. Cheltuielile la cabinet sunt aceleaşi, indiferent de numărul de pacienţi, sunt sume fixe pe care medicii de familie le plătesc lunar”.

Dr. Badrajan a spus că la oraşe există pericolul lanţurilor de cabinete înfiinţate de anumite societăţi, unde vor putea fi angajaţi medici de familie care îşi vor atrage pacienţi prin promisiunea unor servicii gratuite, iar astfel va apărea o fluctuaţie a pacienţilor care vor pleca dintr-o parte în alta.

Dr. Irina Badrajan a mai precizat că o altă modificare din proiectul contractului-cadru este că va dispărea valoarea minim garantată a punctului per capita şi per servicii, pe care o primeşte acum medicul de familie, iar pe viitor se va stabili o anume valoare, trimestrial. “Noi vom da faliment, iar anumite activităţi, precum cele profilactive, vor fi neglijate. Ne-au terminat, nu înţeleg care este interesul să creeze aşa o dezordine în medicina primară. E o problemă distructivă, nu ne încurajează cu absolut nimic”.

Potrivit notei de fundamentare din proiectul de hotărâre menţionat, contractul-cadru este elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, “pe baza negocierii” cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, al Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor, precum şi în urma consultării cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical.

Medicii de familie suceveni sunt sceptici că aşa se va întâmpla, pentru că, de fiecare dată, în lege sunt menţinute prevederi care nu le convin. “Parcă văd că o să hotărască ei contractul-cadru şi va apărea tot în forma în care vor ei, aşa cum s-a mai întâmplat” a conchis dr. Irina Badrajan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: