Expediţie românească de pionierat în Himalaya

– Premieră mondială absolută –

Clubul Sportiv Montan Himalaya supune aGraphic1tenţiei un proiect alpinistic deosebit, o premieră mondială absolută în Himalaya, obiectiv al unei expediţii integral româneşti în lunile octombrie – noiembrie 2015. Targetul expediţiei este impunătorul vârf Tsartse (6343 m) din nordul Nepalului, la graniţa cu Tibetul (China) – ultimul vârf virgin din masivul himalayan omonim – care a rezistat până acum ca o fortăreaţa de necucerit, munte pe care au eşuat multe expediţii de pionierat.

Sebi Paulenco, alpinist de mare altitudine, primul şi singurul „himalayst” bucovinean, membru al Clubului Montan Român şi fondatorul Clubului Sportiv Montan Himalaya, aspiră acum la titlul de „Himalayan Pioneer” (Pionier în Himalaya) şi este la a treia expediţie în Himalaya în această formulă şi la a doua încercare pe vârful virgin Tsartse ca membru al echipei româneşti de alpinism de mare altitudine condusă de maestrul în alpinism Ticu Lăcătuşu.

Leaderul echipei româneşti, Constantin (Ticu) Lăcătuşu, cel mai experimentat alpinist român, primul român pe Everest şi singurul român deţinător al performanţei Seven Summits – respectiv ascensiunea celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent – este primul conducător român de expediţii de pionierat pe vârfuri neatinse de om din Himalaya.

Alpinismul de pionierat pe vârfurile virgine din Himalaya este considerat cea mai pură formă a alpinismului sportiv de extremă altitudine, fără oxigen, fără şerpaşi de altitudine, fără corzi fixe preinstalate sau tabere de altitudine preinstalate. Pot fi număraţi pe degetele unei singure mâini alpiniştii români care au încercat şi reuşit obţinerea acestei performanţe.

Vârful Tsartse este în acest moment încă neurcat, deşi a fost încercat în ultimii ani de alpinişti din Japonia, Franţa, SUA, Germania, Australia, Lituania şi România.

Ultimele tentative ale celorlalte naţiuni pe Tsartse au avut loc în toamna anului 2013 când o experimentată echipă australiană (victorioasă anterior pe Everest) şi o alta lituaniană s-au întors învinse de complexitatea, dificultatea şi surprizele oferite de acest vârf. Tsartse este înconjurat din toate părţile de versanţi dificili de stâncă şi gheaţă care îl apără ca pe o fortăreaţă, până în prezent invincibilă.

În prezent Tsartse este dorit de alpinişti de pe toate continentele, dar românii au identificat o posibilă rută spre vârf în cursul tentativelor din 2006-2014.

În acest sens, va adresăm rugămintea de a analiza posibilitatea oferirii unui sprijin financiar, făcând astfel posibilă realizarea unei mari performanţe alpinistice, vârfurile încă neurcate din Himalaya fiind din ce în ce mai puţine. Am acoperit 80% din costuri din fonduri proprii, din care s-a achiziţionat inclusiv biletul pentru Kathmandu, capitala Nepalului, pentru data de 17 octombrie. O parte din echipamentul pentru mare altitudine, în valoare de 8000 lei, a fost achiziţionată cu sprijinul autorităţilor locale, respectiv al Consiliului Judeţean Suceava. Restul echipamentelor, în valoare de 5000 lei, dorim a le achiziţiona cu ajutorul a 4-5 companii locale care doresc să aibă satisfacţia ca au susţinut această premieră mondială integral românească printr-un contract de sponsorizare, respectiv cu 1000 de lei fiecare.

Banca: Banca Comercială Română (BCR) Sucursala Suceava

IBAN: RO 08 RNCB 0234 1462 3982 0001 (LEI)

Beneficiar: CLUBUL SPORTIV MONTAN HIMALAYA, Suceava / CIF 33003330

Detalii operaţiune: Sponsorizare Expediţie Tsartse 2015.

Pentru încheierea contractului de sponsorizare vă stau la dispoziţie la contact: 0747288483, office@clubul-sportiv-montan-himalaya.ro

Vă mulţumim pentru suport!

Clubul Sportiv Montan Himalaya

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: