Alexis Tsipras: Refugiaţii reprezintă „o problemă europeană”

tsiprasPremierul grec, Alexis Tsipras, a afirmat  ieri că refugiaţii care sosesc în ţara sa pe Marea Egee din Turcia reprezintă  „o problemă europeană”, relatează agenţia DP „Veţi vedea că aceasta este o problemă europeană”, i-a transmis Tsipras cancelarului austriac, Werner Faymann, întâmpinându-l ieri la aeroport, potrivit televiziunii elene de stat TV ERT.

Cancelarul austriac a vizitat ieri insula grecească Lesbos, principala poartă de intrare în Europa pentru refugiaţii şi imigranţii proveniţi din Orientul Mijlociu. Faymann, care a venit împreună cu Tsipras, ar urma să discute despre asistenţa pentru Atena pentru a putea face faţă afluxului de nou-sosiţi, în condiţiile în care mii de imigranţi trec Marea Egee din Turcia în fiecare săptămână în speranţa de a ajunge în Europa de Vest. Pe agenda convorbirilor dintre cei doi lideri figurează, de asemenea, crearea aşa-numitelor hotspot-uri, primele centre de primire şi înregistrare a refugiaţilor în principalele lor puncte de intrare în Europa.

În afară de Lesbos, prin care intră în Grecia majoritatea refugiaţilor, vor fi create hotspot-uri în Chios, Samos, Leros şi Kos, potrivit guvernului grec.  Înainte de a pleca din Viena, Faymann şi-a exprimat speranţa că toate ţările Uniunii Europene vor coopera pentru crearea de hotspot-uri în Grecia şi Italia. „Nu este o sarcină uşoară, dar din punct de vedere politic este lucrul corect ce trebuie făcut”, a afirmat Faymann.

Confruntată cu un aflux de imigranţi, Uniunea Europeană a convenit asupra unor cote de redistribuire a 120.000 de refugiaţi în cele 28 de state membre. Faymann este de părere că distribuirea va fi mai uşoară în punctul de intrare, în Grecia şi Italia.  Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), în jur de 420.000 de imigranţi au sosit în Grecia în acest an.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: