Ieri, la Sfinţirea Catedralei „Naşterea Domnului“

Mii de oameni au ascultat nemişcaţi slujbele şi cuvintele alese rostite cu acest prilej

Mii de credincioşi din tot judeţul au dorit să participe la sfinţirea Catedralei „Naşterea Domnului” din Suceava şi au înconjurat-o, de jur împrejur, de la primele ore ale dimineţii de ieri, pentru a putea asculta slujba de sfinţire, apoi Sfânta Liturghie, şi a vedea înaltele feţe bisericeşti şi oficialităţile prezente la eveniment. Buciumaşi aflaţi în stradă, în apropierea porţii de fier a catedralei i-au primit sunând din buciume pe cei 4 ierarhi ai bisericii, care au oficiat ambele slujbe, împreună cu un sobor impresionant de preoţi: ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcei. Ei au fost primiţi cu pâine şi sare de primarul Sucevei, Ion Lungu. Rând pe rând, au trecut prin mulţime Gigi Becali, primit cu exclamaţii de surpriză de suceveni: „uite-l pe Gigi, ştiam că vine”, secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, preşedintele Consiliului Judeţean Cătălin Nechifor, prefectul Constantin Harasim, parlamentari, viceprimarii Lucian Harşovschi şi Ovidiu Doroftei.

Bătrâni, tineri şi copii, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în costum naţional, formaseră deja coada pentru a intra prin altar, după încheierea ceremoniei. În partea cealaltă, pe trotuarul dinspre bulevard, ca la toate evenimentele de acest gen, erau instalate tarabe cu obiecte mai mult sau mai puţin religioase, printre care foarte multe icoane cu Părintele Arsenie Boca, produse naturiste, mir de nard, îngeraşi, mărgeluţe, cercei, cărţi de rugăciune…

„O să dureze mult, dar am să stau. Când stăteam să văd mireasa la capătul muzicii cum era?”, spunea o bătrână cu o basma viu colorată. Aşa a şi fost, oamenii au stat cu răbdare, mai bine de 4 ore, ascultând, unii aproape nemişcaţi, slujba de târnosire şi Liturghia, iar în tot acest răstimp, forţele de ordine şi-au făcut foarte bine datoria, nefiind consumat niciun incident. Doar Smurdul a fost chemat la o persoană căreia i se făcuse rău, dar care a plecat pe picioarele ei, însoţită de medici.

După Sf. Liturghie săvârşită în spaţiul din faţa uşii Catedralei, Părintele Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a vorbit credincioşilor despre importanţa zilei, în care „mila lui Dumnezeu se revarsă asupra Moldovei şi asupra acestei venerabile cetăţi, prin sfinţirea acestei prea frumoase, prea măreţe, pentru toţi sfântă catedrală a oraşului”. Mitropolitul s-a referit anume la cuvinte cuprinse în Scriptură şi rânduite de biserică „pentru a fi călăuză celor care sunt astăzi aici şi oriunde” şi „a înţelege care este identitatea noastră”, precum „iubiţi pe vrăjmaşii voştri”: „Sunt câteva trepte care te ajută lent, dar sigur să mergi la ţintă. Să încercăm să nu fim noi duşmanii altora; dacă nu poţi să-i iubeşti pe vrăşmaşii tăi, cel puţin să nu-i bârfeşti, să nu-i jigneşti şi să nu-i blestemi. Nu e chiar ţinta cea înaltă să binecuvântezi pe vrăşmaşii tăi, dar cel puţin să nu-i vorbeşti de rău, să nu faci tot ceea ce îţi fac ei ţie, să nu te răzbuni”, i-a sfătuit ÎPS Teofan pe credincioşii suceveni. ÎPS Pimen s-a referit la jertfa depusă pentru ridicarea catedralei, despre numărul foarte mare al binefăcătorilor care au ajutat la construirea ei, începută cu aproape 25 de ani în urmă. „Jertfa adusă la biserică este un lucru de taină, Dumnezeu răsplăteşte cu bunătatea. A fost o jertfă pentru a aduna materialele, o jertfă munca şi purtarea de grijă a părintelui de aici şi a celor care au construit. Jertfa închinată acestei biserici să fie primită în Împărăţia lui Dumnezeu şi numele celor care s-au jertfit să fie scrise în cartea vieţii veşnice. Pace şi bucurie la toată lumea”.

Secretarul de Stat pentru Culte, de la Ministerul Culturii, Victor Opaschi a spus că sfinţirea unei biserici, cu atât mai mult a unei catedrale „este un moment solemn, de mare încărcătură emoţională şi simbolică, un semn al speranţei, o formă de afirmare a credinţei, a identităţii comunitare a valorilor împărtăşite de membrii unei comunităţi. Catedrala odată ridicată devine axul central şi inima oraşului, locul simbol al istoriei şi tradiţiei pe care se edifică noul lăcaş de cult, cât şi al credinţei şi speranţei renăscute pentru viitor”. El a mai spus că Departamentul de Stat pentru Culte a sprijinit construirea Catedralei din Suceava şi va continua să sprijine eforturile arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi pentru finalizarea picturii.

„Astăzi este un moment important pentru oraşul nostru, este un moment istoric”, a spus primarul Ion Lungu, apoi a mulţumit prea cuvioşilor ierarhi pentru că au fost prezenţi, deşi erau foarte ocupaţi, a mulţumit ÎPS Pimen, „la care întotdeauna am găsit un sfat atunci când am fost într-un impas”, a mulţumit consilierilor locali care, „în cele trei mandate de primar, întotdeauna mi-au aprobat creditele”, şi parlamentarilor „care m-au ajutat direct sau indirect să facem lobby ca să aducem bani în această frumoasă şi sfântă catedrală”. Primarul a mai declarat că toate eforturile ar fi fost în zadar dacă n-ar fi fost munca şi preocuparea celor trei preoţi Argatu – Petru, Gavril şi Ştefan, care au lucrat cot la cot cu muncitorii. Acestora le-a oferit diplome de excelenţă.

Preotul Petru Argatu a mulţumit, mai întâi, credincioşilor „care au ajutat cu mult sau cu puţin”, chiar cu braţele, a mulţumit Primăriei pentru alocarea financiară, precizând că „fără cele 8 milioane acordate de Primărie nu am fi putut continua lucrările”, i-a mulţumit lui Gigi Becali de asemenea pentru ajutor. Preotul a făcut şi un scurt istoric al construirii Catedralei „Naşterea Domnului”: „Construirea acestei sfinte catedrale este o cinste de care se bucură toţi cei prezenţi astăzi şi sperăm ca această bucurie să fie şi pentru multe generaţii de azi înainte”. Preotul a mai spus că lucrările vor continua, trebuind depuse eforturi pentru realizarea picturii, a iconostasului, amenajarea curţii, iar pe viitor se vor avea în vedere proiecte pe linie socială, precum o şcoală şi o grădiniţă, un cămin pentru bătrâni, cantină de ajutor social etc.

Lumea de după gardul de fier a ascultat nemişcată cuvântările, deranjată doar de ziariştii care le-au luat „vederea”, făcându-şi treaba, dar la final s-a consolat cu anafura împărţită de preoţi.

De-acum încolo, timp de o săptămână, credincioşii vor putea trece prin Altar, trecere permisă tuturor doar cu ocazia sfinţirii unei biserici.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: