Din cauza blocajelor la plata salariilor, apărute din cauza problemelor din Primărie

Cadrele didactice din municipiul Rădăuţi anunţă miting pe 15 octombrie

> Dacă situaţia nu se rezolvă până atunci, sindicaliştii sunt decişi să recurgă la „proteste radicale”

Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” Rădăuţi va depune la Prefectura Suceava o solicitare pentru organizarea unui miting la data de 15 octombrie, de la ora 14, pentru a atrage atenţia asupra blocajelor financiare apărute în învăţământ, sănătate şi administraţie, ca urmare a suspendării primarului din Rădăuţi şi dizolvării Consiliului Local. Decizia a fost luată în şedinţa extraordinară de ieri, la care au participat liderii de sindicat de la toate şcolile din Rădăuţi. Potrivit liderului de zonă, prof. Gheorghe Şorodoc, la această şedinţă „s-au analizat demersurile făcute în vederea deblocării situaţiei legate de Primăria şi Consiliul Local Rădăuţi şi s-au creionat mai multe direcţii de acţiune”, pentru sensibilizarea celor care pot interveni în remedierea situaţiei. Liderii de sindicat au consultat, la rândul lor, membrii de sindicat din şcoli, iar prima măsură va fi organizarea unui miting.

„Problema municipiului Rădăuţi priveşte întreaga comunitate…”

De asemenea, sindicatul „Bucovina” face apel către toţi parlamentarii de Suceava să întreprindă demersurile necesare către Parlament, Guvern, Ministerul de Finanţe, Ministerul de Justiţie, pentru rezolvarea problemei de la Rădăuţi. Sindicaliştii rădăuţeni sunt decişi să declanşeze „proteste radicale”, dacă până la 15 octombrie, data organizării mitingului, nu se rezolvă situaţia: „Problema municipiului Rădăuţi priveşte întreaga comunitate, dar este o ocazie pentru parlamentari de a arăta că învăţământul este prioritate naţională, iar acest lucru începe cu condiţia socială a cadrului didactic şi a sistemului de învăţământ, în general”, a declarat Gheorghe Şorodoc. Reamintim că reprezentanţii Sindicatului din Învăţământ „Bucovina”, din zona Rădăuţi au atras atenţia că suspendarea primarului din Rădăuţi şi dizolvarea Consiliului Local de acolo, prin hotărâre judecătorească, s-au soldat cu „blocarea activităţilor pe linie de cheltuieli de personal pentru învăţământ, sănătate şi administraţie”, fiind ameninţată salarizarea pentru lunile noiembrie şi decembrie, anul curent. Sindicatul a solicitat atunci convocarea Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Suceava, dar acolo „am primit doar promisiuni, fără nimic concret, iar lumea nu mai are răbdare”, ne-a declarat, ieri, Gheorghe Şorodoc. El a mai spus că singura soluţie ar fi ca banii pentru cheltuielile de personal să nu mai treacă prin „veriga” Primăriei Rădăuţi, ci de la Ministerul de Finanţe, Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar şi de acolo direct la şcoli, ai căror directori sunt ordonatori de credite. În acest sens, a mai spus Gheorghe Şorodoc ar trebui ca guvernul să emită o ordonanţă care să modifice prevederile legislative existente acum.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: