La Universitate

Unsprezece laboratoare de cercetare de ultimă generaţie

Până la finele acestui an, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava vor fi instalate peste 130 de echipamente de cercetare-dezvoltare, dintre care 21 au valori estimate la peste 100.000 euro fiecare. Acestea vor face parte dintr-un Centru integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii şi Sisteme Distribuite de fabricaţie şi control (MANSiD), ce cuprinde 11 laboratoare de cercetare de ultimă generaţie.

La cinci luni de la lansarea celui mai mare proiect de investiţii din istoria universităţii sucevene, prorectorul USV responsabil de activitatea ştiinţifică şi coordonatorul ştiinţific al proiectului de cercetare-dezvoltare, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că lucrările decurg bine, constatându-se o întârziere de două săptămâni. El a arătat că sunt mici întârzieri din cauza unor controale pentru toate loturile de achiziţii, dar şi a proceselor de verificare efectuate de autoritatea contractantă.

În ceea ce priveşte stadiul activităţilor la proiectul de cercetare-dezvoltare, Dimian a explicat că s-au desfăşurat procedurile de achiziţii pentru un număr de 53 de loturi de echipamente şi software, marea majoritate fiind contractate sau în curs de contractare până la finalul lunii septembrie. Totodată, universitarul sucevean a menţionat că echipamentele pentru două laboratoare au sosit deja.

„La această oră, mai mult de jumătate din echipamente sunt contractate, iar în cursul acestei săptămâni vom mai semna câteva contracte”, a spus Mihai Dimian.

El a mai declarat că până în prezent au fost semnate opt acorduri de colaborare între USV – MANSiD şi institute de cercetare, universităţi din ţară şi străinătate. De asemenea, după cum a arătat prorectorul USV, 80 de cadre didactice şi circa 30-40 de doctoranzi s-au asociat centrului de cercetare.

Potrivit lui Mihai Dimian, un exemplu de protocol este cu Universitatea Tehnică din Republica Moldova, prin care se doreşte atragerea de resursă umană de calitate care să activeze în cadrul centrului de la Suceava, fie temporar, fie pe o perioadă nedeterminată.

De asemenea, Dimian a precizat că la finalul lunii octombrie vor fi date în folosinţă şi primele laboratoare. „Primele laboratoare, inclusiv cu partea de modernizare şi amenajare a spaţiului, aşteptăm să le avem la finalul lunii octombrie”, a declarat Mihai Dimian.

El a subliniat faptul că echipamentele vor fi atât pentru studenţi, cadre didactice, cât şi pentru companiile din Regiunea de Nord-Est a României care vor dori să testeze produse sau să fabrice prototipuri. „Sperăm, şi asta ne-am dorit de la început, să devenim un punct de atracţie, un centru pentru regiunea în care ne aflăm”, a mai spus Mihai Dimian, menţionând că şi-ar dori să se alăture proiectului şi universităţile din Cernăuţi, Chişinău şi Bălţi.

Valoarea totală a proiectului de cercetare este de 31.460.699 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă acordată de Fondul European de Dezvoltare Regională este de 26.823.391,97 lei şi cea acordată de Guvernul României este de 4.637.307,03 lei.

Cele 11 laboratoare vor urmări următoarele direcţii de cercetare: Laborator de materiale avansate multifuncţionale; Laborator pentru nanotehnologii de stocare şi procesare a informaţiei; Laborator pentru cercetări avansate privind caracterizarea materialelor metalice şi nemetalice; Laborator pentru cercetări privind finisarea magneto-reologică a materialelor utilizate în industria optică, electronică şi a materialelor ceramice şi compozite; Laborator pentru cercetări privind tehnologiile avansate de prelucrare cu roboţi şi sisteme flexibile; Laborator de cercetări privind tehnologiile performante de fabricaţie şi management integrat; Laborator de maşini inteligente şi vizualizarea informaţiei; Laborator de dezvoltare a aplicaţiilor distribuite de monitorizare şi control a proceselor industriale; Laborator de cercetări privind sistemele de simulare, integrare şi testare „hardware-in-the-loop” – HIL pentru controlul prototipuri rapide; Laborator de inventică şi transfer tehnologic; Laborator de incubare a afacerilor.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Cui folosesc aceste laboratoare??Bani aruncați pe geam,atat timp cât niciun student nu-și găsește serviciu după absolvirea facultății.Sunt toți șomeri cu acte.Merg la cărat cu spatele in afară.Mai bine de acești bani s-ar crea locuri de muncă gen microîntreprinderi ,acolo ar face practică studenții și s-ar angaja.Așa… niște prostii teoretice…..

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: