Bioenergy asigură, şi în această iarnă, încălzirea în municipiul Suceava

Interviu cu VASILE ILIE, directorul general al societăţii comerciale Bioenergy Suceava

Ilie Vasile

> „Faptul că nu cunoaştem agentul economic căruia să îi vindem căldura şi de la care trebuie să ne recuperăm banii, constituie un serios motiv de îngrijorare pentru noi” > „Acest lucru ne pune pe gânduri, deoarece, peste o lună de zile, trebuie să începem să livrăm şi căldură în municipiul Suceava”

Domnule director, se poate municipiul Suceava distinge ca având una dintre cele mai moderne şi eficiente centrale de producere a energiei electrice şi energiei termice din ţară?

– Societatea comercială Bioenergy Suceava are în dotare o centrală de cogenerare de înaltă eficienţă, cu funcţionare pe biomasă. Aceasta produce atât energie electrică, dar şi energie termică. Capacitatea electrică instalată este de 29,65 MW/h, iar capacitatea termică instalată este de 130,5 MW/h. Centrala de înaltă eficienţă funcţionează la capacitate, furnizând energie termică unui transportator şi distribuitor, care este, până la sfârşitul lunii septembrie, Termica, societate aflată în faliment. Bioenergy vinde energia termică către Termica cu 116 lei pe gicacalorie, acesta fiind cel mai mic preţ de producere şi comercializare din ţară. Prin contractul tripartit semnat între Bioenergy, Primărie şi Termica, tariful de 116 lei este menţinut pe o perioadă de 5 ani de la punerea în funcţiune a centralei, care s-a petrecut în toamna lui 2013. În intervalul scurs de atunci, centrala pe biomasă a funcţionat la capacitate maximă pe durata sezonului rece, când sunt în lucru toate cele 4 cazane. Tot la capacitatea maximă, dar în regim de vară, cu doar 2 cazane, s-a funcţionat în sezonul călduros, perioadă în care este asigurată doar apa caldă necesară consumatorilor din municipiul Suceava. Un lucru foarte important de menţionat ar fi acela că impactul asupra mediului al acestei centrale este unul foarte, foarte mic. Astfel, în comparaţie cu normele de mediu permise pentru societatea noastră, emisiile maxime legale măsurate – prin măsurători lunare în centrală – sunt de 3 până la 5 ori mai mici.

6892Din câte înţeleg, pe fondul venirii frigului, prelungirea negocierilor pentru desemnarea noului operator de transport şi distribuţie constituie un real semnal de alarmă?

– Problema mare pe care o avem noi se referă la aceea că am livrat energie termică pe tot parcursul anilor 2014 şi 2015 societăţii Termica, firmă care a intrat în faliment, şi de la care avem de recuperat, în momentul de faţă, 22 milioane lei, adică 220 miliarde lei vechi. Termica fiind în faliment, ne-am înscris la masa credală, sperând să putem recupera măcar o parte din aceşti bani. Ceea ce ne îngrijorează este că nici până astăzi (ieri – n. red.), 7 septembrie, nu s-a anunţat rezultatul negocierilor pentru atribuirea serviciului de transport şi distribuire a energie termice. După cum se ştie, au participat 3 firme şi, deşi trebuia făcut public încă de acum două săptămâni, câştigătorul nu este cunoscut nici în prezent. Este un aspect foarte important, deoarece, după cunoaşterea acestuia, încă într-o lună de zile trebuie dată o hotărâre de Consiliu Local pentru validarea noului prestator, încă o lună sunt aşteptate posibilele contestaţii, iar abia mai apoi se poate face contractul între noi, Bioenergy, producătorul de energie termică şi societatea care va câştiga serviciul de transport şi distribuire a agentului termic. Acest lucru ne pune pe gânduri, deoarece, peste o lună de zile, trebuie să începem să livrăm şi căldură în municipiul Suceava. Suntem pregătiţi pentru acest lucru, avem un anumit stoc de biomasă care ne asigură funcţionarea în prima parte a iernii, însă faptul că nu cunoaştem agentul economic căruia să îi vindem căldura şi de la care trebuie să ne recuperăm banii este un motiv serios de îngrijorare pentru noi.

Practic, în lipsa contractului cu un operator titular, ţinând cont că Termica este falimentară, ce se va întâmpla de la 1 octombrie?

– Aş sublinia faptul că avem contract cu Termica, acesta, însă, încetează pe 28 septembrie, şi nu pe motiv de expirare, ci din cauză că Termica, potrivit unei hotărâi de Consiliul Local, mai poate presta activitatea de transport şi distribuţie până la data amintită. După 28 septembrie, transportul şi distribuţia energiei termice trebuie preluată de un alt agent economic, iar în caz contrar, în situaţia în care nu este desemnat un câştigător, acesta ar putea fi societatea Primăriei Suceava, Transagent, care, cred eu, tocmai de aceea a şi fost înfiinţată. Este o decizie pe care Primăria o poate lua, societatea având licenţă de transport şi distribuţie şi fiind în măsură să presteze această activitate până la stabilirea viitorului prestator al serviciului.

Producătorul Bioenergy, dar şi Thermonet, participantă la negocieri au un acţionar comun, Adrem Invest. Credeţi că ar fi mai bine dacă atât producerea, cât şi transportul agentului termic ar funcţiona în sistem integrat?

– Aşa cum noi la ora actuală avem cel mai mic preţ din ţară la producerea energiei termice, tot aşa putem asigura cel mai mic tarif pentru transportul şi distribuirea acesteia. Bineînţeles, doar în condiţiile în care am fi desemnaţi în acest sens. Procesul de stabilire a noului operator este în curs, nu ştiu care este rezultatul, însă, după părerea mea, cea mai bună soluţie este ca noi să operăm atât producerea energiei termice, cât şi transportul şi distribuţia, garantând cele mai mic tarif integrat din ţară.

De altfel, acesta nu este singurul avantaj al prestării integrate a celor două activităţi complementare…

– Din toate punctele de vedere, desfăşurarea celor două activităţi în regimul la care faceţi referire reprezintă un lucru foarte bun. Noi eram pregătiţi ca imediat, până în iarnă, să facem o serie de investiţii în reţele, la început cu bani puţini, însă cu efecte deosebite pentru populaţie. Ca exemplu, aş putea menţiona amenajarea, între punctele termice şi blocurile de locuinţe, a conductelor de retur pentru apă caldă. Astfel, atunci când consumatorii vor deschide robinetul, apa caldă va curge instantaneu, fără a mai aştepta jumătatea de oră pentru ca aceasta să se încălzească. De asemenea, aveam prevăzute o serie de automatizări în punctele termice, care nu necesitau mari cheltuieli, însă cu beneficii importante. Însă, deocamdată, prelungirea nepermis de mult a negocierilor din cadrul comisiei de negociere desemnată de Consiliul Local încurcă un pic lucrurile.

Anotimpul friguros se apropie, în ce stadiu este constituirea stocurilor de biomasă?

– A trecut aproape o iarnă întreagă în care, şi pe banii noştri, în bună măsură, am asigurat încălzirea şi apa caldă menajeră în municipiul Suceava. Însă aceasta nu se mai poate întâmpla şi în iarna care se apropie, dar sperăm că un câştigător serios al negocierilor va putea să facă lucrurile să meargă foarte bine. Avem încheiate contracte cu peste 100 de furnizori de biomasă, aceştia fiind în măsură să ne asigure necesarul de combustibil pe tot parcursul anului. Nu sunt probleme nici în ceea ce priveşte aprovizionarea, nici cu plăţile către furnizori, pe care noi le facem cu regularitate de ceas, chiar şi în condiţiile în care Termica întârzie cu achitarea măcar a unor sume din datoria restantă de 22 milioane lei. Primăria nu a dat niciodată vreun leu direct către Bioenergy, ci acordă subvenţii, pentru diferenţa de tarif, societăţii care prestează transportul şi distribuţia. Bineînţeles că nouă ne-ar fi de ajutor o sumă de bani pentru constituirea unui stoc mai mare, însă Bioenergy nu face decât să încaseze contravaloarea energiei termice vândute pentru apa caldă şi căldura ajunse la locuitorii municipiului Suceava, neavând parte de vreun ajutor nerambursabil.

Din punctul dumneavoastră de vedere şi al activităţii firmei pe care o reprezentaţi, care sunt perspectivele pentru noul sezon rece?

– Eu cred că, şi în această iarnă, Bioenergy Suceava va asigura necesarul de căldură al municipiului, la capacitatea pe care o va solicita societatea de transport şi distribuţie. Apa caldă şi căldura vor fi îndestulătoare, însă, pe de altă parte, sper ca Primăria şi firma care va câştiga licitaţia pentru această activitate să se comporte corect, în spiritul legii. Astfel, autorităţile locale trebuie să acorde subvenţia la timp, societatea de transport să-şi onoreze obligaţiile către Bioenergy, conform contractului încheiat, iar drept urmare, toată lumea va fi mulţumită de serviciul pe care îl prestăm în municipiul Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI