Pentru persoanele care încă nu şi-au ridicat cardul de sănătate, deşi acesta e obligatoriu de ieri

CAS Suceava şi-a prelungit programul zilnic de lucru, până pe 8 septembrie

cardul de sanatateCardul naţional de sănătate a devenit, de ieri, singurul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate, pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani, lucru pe care ar trebui să-l ştie şi cei 13.030 de suceveni ale căror carduri se află încă depozitate la CAS, după ce Poşta Română le-a returnat. Pentru ca aceste persoane să intre în posesia cardului, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava şi-a prelungit programul de lucru cu asiguraţii, pentru eliberarea cardurilor, până pe 8 septembrie, de luni până vineri, de la ora 8 la ora 20, a informat conducerea instituţiei.

Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis accesând serviciul pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa direct CAS.

Asiguraţii cărora nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia, întrucât medicii sau farmaciştii vor verifica dacă persoana are calitatea de asigurat pe aplicaţia de pe site-ul CAS Suceava.

Cei care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate trebuie să solicite la CAS eliberarea unui card duplicat, pe baza unei cereri, trebuind să plătească 15,5 lei, contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale. Până la primirea noului card de sănătate, aceste persoane vor avea acces la servicii medicale pe baza unei adeverinţe care li se va înmâna la CAS atunci când vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

„Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la CAS în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Pentru aceşti asiguraţi, accesul la servicii medicale se va realiza pe baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului, cu termen de valabilitate de 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, întrucât va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu” a declarat şefa CAS Suceava, dr. Adela Băişanu.

 Cardul de sănătate se emite automat celor care dobândesc calitatea de asigurat la 18 ani, nefiind nevoie de cerere

Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi, astfel, dobândesc calitatea de asigurat, comanda de tipărire şi de distribuire a cardului de sănătate se generează automat din sistem, fără a fi necesară solicitarea în scris a asiguratului respectiv, care va primi cardul prin Poşta Română, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

Nu vor folosi cardul de sănătate asiguraţii care se află la închisoare sau în arest preventiv, precum şi cei aflaţi sub incidenţa măsurilor prevăzute de articolele 109 şi 110 din Cod penal.

Pentru persoanele cu tulburări psihice prevăzute de Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice, acordarea serviciilor medicale se face pe baza cardului care aparţine reprezentantului desemnat de autorităţile competente. Atunci când reprezentantul legal însoţeşte la medic persoana cu tulburări psihice, trebuie să prezinte, obligatoriu, pe lângă cardul său, şi documentul prin care a fost desemnat reprezentant legal, în vederea înregistrării de către furnizori a acestui document în evidenţele proprii.

Din cele aproximativ 407.000 de carduri naţionale tipărite pentru asiguraţii din judeţul Suceava, au fost returnate la CAS, de către Poşta Română, 20.950 de carduri, în perioada 9 ianuarie – 31 august a.c. fiind distribuite asiguraţilor 7.920 de carduri naţionale, celor care au solicitat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: