PSD Suceava 2020

Între tradiţional şi modern, la Arbore

Localitatea Arbore se apropie cu paşi repezi de şase veacuri de la prima sa atestare documentară. Există o situaţie din anul 1848, an în care toţi gospodarii localităţii au fost împroprietăriţi cu câte 1,14 ha de teren cu vegetaţie forestieră (pădure) şi pe când erau în sat 519 gospodării.

Anii au trecut, case s-au tot construit, iar perimetrul construibil al satului s-a tot extins. Acum sunt în sat peste 2000 de gospodării, pe un perimetru construibil destul de mare, conturând centrul civic al comunei (comuna cu o suprafaţă totală de 6620 ha).

Fondul locativ al comunei Arbore este constituit la această vreme din trei tipuri de case: foarte vechi, construite până pe la începutul secolului al XX-lea (unele chiar de pe la 1840); altele construite de prin 1914 şi până pe la 1960, apoi cele construite în ultimii 50 de ani. Există destule diferenţe între acestea.

Nu există mari deosebiri între primele două categorii: case cu suprafaţă locuibilă mică (30-40 mp), cu o arhitectură simplă: tinda, care împarte casa în două, în stânga ei bucătăria, în dreapta casa cea mare (unde se ţinea şi zestrea) şi cămara, în spatele casei. De regulă, cămara era pe toată lungimea casei. Aceste case, fără excepţie, aveau acoperişul în patru table (ape). Unele dintre ele, e drept foarte puţine, aveau şi gang în faţă, chiar şi pe părţile laterale.

Casele de după acestea au început să aibă o suprafaţă locuibilă mai mare, dar fiind construite cu acoperişul în două table. Odată cu ele încep să apară şi bucătării în curte, zise „de vară”. Suprafaţa acestora era destul de mică, cel mult de mărimea unei camere mijlocii (12 mp) în care familia locuia în timpul călduros. Dar în destule cazuri gospodarii stăteau tot restul vieţii acolo, păstrând cu sfinţenie casa mare până când vor fi înmormântaţi. Demn de menţionat este că de la începuturi au fost gospodari care şi-au construit şi porţi monumentale, cu acoperiş din draniţă deasupra, în care se păstra iarna porumbul. Stâlpii de susţinere erau sculptaţi. Dar trebuie să menţionăm şi că, dacă la început procedau aşa numai cei foarte înstăriţi, cu timpul s-a extins această modă.

Ceva mai târziu se va reveni la acoperişul în patru table. Este vorba despre casele mai moderne care, pe lângă parter, mai aveau o mansardă. În acest caz nu se putea face acoperişul în două table. În plus, acoperişul în patru table proteja toţi pereţii de ploaie, mai ales că nu se mai face gang la acest tip de case.

Cu timpul au apărut şi case cu un etaj complet şi, într-un singur caz, cu două etaje. Este vorba despre localnici mai înstăriţi, care doreau să-şi menţină urmaşii pe lângă ei. Ceva mai târziu au apărut în sat şi două blocuri de locuinţe, unul cu două niveluri şi altul cu trei niveluri.

Casele din prima categorie erau acoperite cu draniţă (şindrilă), iar din cea de-a doua categorie şi cu tablă zincată sau, mai nou, cu tablă Lindab. Casele din cea de-a treia categorie sunt acoperite absolut toate cu acest tip de tablă.

Stând de vorbă cu tehnicianul cu sistematizarea Fănică Irimescu de la Primăria Arbore, am putut afla informaţii foarte interesante, printre care:

> în comuna Arbore sunt 2702 locuinţe la această dată, din care 2135 în satul Arbore, 473 în satul Clit şi 94 în satul Bodnăreni;

> în primele 7 luni ale acestui an au fost eliberate de primărie încă 47 de autorizaţii pentru: construire de case (19), desfiinţare de locuinţe (6), reparaţii de locuinţe (3), schimbarea destinaţiei spaţiului (1), extindere de locuinţe (3), pentru executare de branşamente electrice( 2), construire de anexe gospodăreşti (8), iar cinci autorizaţii pentru extinderea reţelei de canalizare şi comasare de teren.

În medie, cam acesta este ritmul construirii de locuinţe din Arbore. Numărul lor variază de la un an la altul, dar comuna capătă straie noi în permanenţă, în ultimii 20 de ani centrul civic extinzându-se mai mult spre Iaslovăţ şi Cajvana.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: