Călin Popescu Tăriceanu

Criza politică întreţinută de Băsescu în 2009 a blocat securizarea creşterii economice din 2004-2008

tariceanuCopreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că securizarea creşterii economice din perioada guvernării sale 2004-2008 a fost blocată în 2009 de criza politică întreţinută de Traian Băsescu, iar greşeala nu trebuie repetată acum prin sacrificarea Codului Fiscal, de care România are nevoie, în numele unor interese politice de moment.

„Cei care critică guvernarea Tăriceanu nu au avut şi nu au nici o ruşine în a îşi asuma rezultatele acesteia: investiţii străine record, creştere economică, creşteri de salarii şi pensii. Aud voci care încearcă să explice cum creşterea economică mult prea accelerată din perioada 2004-2008, a adus criza în 2010. În primul rând, marea problemă a României a fost anul 2009 când o criză politică perpetuă, întreţinută de Traian Băsescu, a blocat practic orice strategie a României care ar fi securizat creşterea economică şi care ar fi limitat efectele crizei. Nu trebuie să repetăm aceleaşi greşeli şi îi văd pe unii pregătiţi să sacrifice un Cod Fiscal de care România are nevoie, în numele unor interese politice de moment şi în numele luptei pentru putere”, spune Tăriceanu, într-un comentariu postat duminică pe Facebook.

El mai aminteşte cum în septembrie 2009 fostul preşedinte Traian Băsescu, într-un discurs ţinut în faţa Parlamentului, lăuda şi îşi asuma rezultatele guvernării Tăriceanu în privinţa introducerii cotei unice, creşterii economice fără precedent, a creşterilor înregistrate în privinţa salariilor şi pensiilor ori investiţiilor străine directe, dar şi a reducerii sărăciei absolute.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că, în opinia sa, noul Cod fiscal va fi revotat în Parlament şi promulgat de actualul şef al statului, adăugând că responsabilitatea pentru stabilitatea fiscal-bugetară a României este zero la oamenii politici. El a adăugat că „teoria lui Tăriceanu este reimplementată acum de Ponta” şi a avertizat că „2017 va fi anul 2010 al crizei profunde, cu o ţară destabilizată economic”. „Am convingerea, anul acesta, cu pomenile electorale făcute, este echivalentul anului 2007 din timpul lui Tăriceanu. Intrarea noului Cod fiscal înseamnă echivalentul lui 2008 din timpul lui Tăriceanu. Îmi fac datoria, ca om cu experienţă şi care nu mai are interese, să avertizez că 2017 va fi anul 2010 al crizei profunde, cu o ţară destabilizată economic şi care va avea din nou deficit de cont curent consistent, pentru că se stimulează din nou uriaş consumul, iar România nu produce cât ar consuma românii când au bani, pe de-o parte, iar pe de altă parte va trebui să se împrumute mulţi bani pentru a se acoperi găurile generate de relaxarea fiscală iraţională pe care o face actuala majoritate. (…) Dacă se va promulga noul Cod fiscal, 2017 va fi echivalentul lui 2010”, a spus fostul preşedinte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: