Deţinuţii au scris 157 de cărţi din 2014 până în prezent

Persoanele aflate în detenţie au scris 157 de cărţi de la începutul anului 2014 şi până în iunie 2015, în vederea reducerii pedepsei şi eliberării condiţionate, potrivit unor informaţii transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) la solicitarea AGERPRES.

Numărul cărţilor scrise în penitenciare a crescut faţă de anii anteriori, conform statisticilor ANP, care arată că în anii 2012 şi 2013 au fost redactate 97 de lucrări de către persoane private de libertate.

Conform Legii privind executarea pedepselor, art. 96, lit.f, „în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată sau invenţie şi inovaţie brevetate”.

Recent, după ce în presă s-a semnalat că anumite lucrări scrise în penitenciar ar fi plagiate, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, anunţa că există mai multe propuneri de modificare a Legii privind executarea pedepselor. Scopul acestor schimbări legislative este, adăuga el, de a aduce clarificări referitoare la ce înseamnă caracterul ştiinţific al unor astfel de cărţi.

Unele acuzaţii făceau referire la omul de afaceri Gheorghe Copos, condamnat în dosarul „Transferuri în fotbal”, între timp eliberat condiţionat.

În timpul detenţiei, Copos a publicat patru cărţi la Editura Niculescu şi o carte la Editura Meteor Press. Au mai scris sau scriu lucrări în penitenciar Mihai Stoica, Gheorghe Popescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Miron Mitrea (aflaţi încă în detenţie), precum şi Adrian Năstase şi George Becali, eliberaţi condiţionat.

De asemenea, DNA a anunţat că a transmis o notă Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei în care cerea acestor instituţii să aprecieze asupra oportunităţii iniţierii unor modificări legislative în materie.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI