Tinerii în vârstă de sub 25 de ani, excluşi de pe piaţa muncii din cauza lipsei de experienţă

> În judeţul Suceava, această categorie reprezintă 15% din numărul total al şomerilor

Bursa-absolventi-DSCN7247La debutul lunii mai, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava erau înregistraţi 15.495 de şomeri, rata şomajului fiind de 6,2%, se arată într-o informare a instituţie sucevene înaintată spre analiză Colegiului prefectural. Conform raportului, cei doi indicatori se înscriu pe un trend descendent, întrucât la începutul acestui an în scriptele AJOFM figurau 16.440 de şomeri, iar rata şomajului era de 6,58%, în acest din urmă caz consemnându-se o diminuare de 0,38 de puncte procentuale. Cele mai afectate de şomaj sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani, cu o pondere de 28% în totalul numărului de şomeri. Persoanele care au între 30 şi 39 de ani reprezintă 22% din „stocul de şomeri” în evidenţă, în timp ce tinerii cu vârsta de sub 25 de ani deţin 15%. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează că, în primele 4 luni ale anului 2015, din 12.127 de persoane care au făcut obiectul măsurilor active, 2.451, adică 20%, sunt tineri din categoria amintită. În anul 2014, din 20.860 de în încadraţi, 27%, respectiv 5.599 au fost tineri, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2015 angajate fiind 1.882 de persoane în vârstă de până la 25 de ani, reprezentând 23% din totalul încadrărilor. În primele 4 luni ale anului în curs, din totalul participanţilor la medierea muncii 21% sunt tineri; pe de altă parte ponderea acestora în rândul beneficiarilor de servicii de informare şi consiliere profesională este de 19%. În intervalul ianuarie – aprilie 2015, tinerii care nu au împlinit vârsta de 25 de ani reprezintă 37% în din numărul participanţilor la cursuri de formare profesională, în anul anterior, prin subvenţionarea locurilor de muncă fiind ocupaţi 209 absolvenţi.

„Aceste rezultate bune denotă o preocupare permanentă a AJOFM pentru integrarea pe piaţa muncii a şomerilor înregistraţi, cu precădere a tinerilor sub 25 de ani, care îşi găsesc mai greu un loc de muncă, din cauza lipsei de experienţă profesională” se evidenţiază în informarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: