Stimulente pentru mediul de afaceri rural şi activităţi neagricole în gospodăriile de la ţară

Mihai Moraru, director executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR), anunţă apariţia versiunilor consultative ale ghidului solicitantului pentru Sub-măsura 4.1 a – „Investiţii în exploataţii pomicole”, Submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” şi Submăsura 6.4 – „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”.

Şeful OJFIR Suceava informează că finanţarea nerambursabilă pentru Submăsura 4.1 a – „Investiţii în exploataţii pomicole este de 50%, fiind disponibile fonduri totale de 282,34 milioane de euro. Sprijinul financiar se va concentra pe dotarea cu utilaje şi echipamente a exploataţiilor pomicole, înfiinţarea şi reconversia acestora, dar şi pe creşterea suprafeţelor ocupate de pepinierele pomicole. Submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 100% şi o alocare de 117,77 de milioane de euro, pentru întreaga perioadă de programare 2014-2020. Sprijinul va fi acordat pe o perioadă de maxim 5 ani, sub formă de sumă forfetară, pentru finanţarea de noi activităţi nonagricole în mediul rural pe baza unui plan de afaceri. Această formă de sprijin va susţine diversificarea activităţilor în mediul rural către noi activităţi neagricole în cadrul gospodăriilor agricole şi, implicit, obţinerea de venituri alternative pentru populaţia rurală şi scăderea dependenţei de sectorul agricol. În ceea ce priveşte Submăsura 6.4 – „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole”, finanţarea nerambursabilă poate ajunge la 90%, suma disponibilă pentru întregul PNDR 2020 fiind de 176,53 milioane de euro. Sprijinul acordat prin intermediul acestei submăsuri va stimula mediul de afaceri rural, contribuind la creşterea numărului de activităţi non-agricole, dezvoltarea celor deja existente, crearea de noi locuri de muncă, creşterea veniturilor populaţiei rurale şi diminuarea diferenţelor dintre mediul rural şi mediul urban. Ghidurile au fost realizate de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), plecând de la consultările cu grupurile de lucru din cadrul Comitetului de monitorizare al PNDR şi în baza versiunii PNDR 2020, aprobată de către Comisia Europeană. Mihai Moraru a mai precizat că, în zilele următoare, vor fi publicate ghidurile solicitantului, în variantă consultativă, pentru alte cinci submăsuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: