Salonul anual al cercului de pictură

La Galeria de Artă din Rădăuţi, va avea loc, în ziua de 2 iunie, vernisajul Salonului anual al cercului de pictură de la Clubul Copiilor Rădăuţi. Despre acest eveniment a avut amabilitatea să ne vorbească dl prof. Mihai Ignea.

 

– Spuneţi-ne câte ceva despre copiii de la cercul de pictură.

– Anul acesta, prin bunăvoinţa dlui director Dumitru Pomohaci, am avut privilegiul de a lucra cu nişte copii extraordinari la cercul de pictură al Clubului Copiilor Rădăuţi. Inteligenţi, frumoşi, talentaţi, entuziaşti, educaţi, m-au făcut să văd mai degrabă jumătatea plină a paharului, schimbându-mi percepţia asupra lumii în general şi asupra României în particular. Am început să fiu mai încrezător în viitorul ţării noastre.

salonCopiii au lucrat cu pasiune şi entuziasm la proiectul nostru, pe care l-am intitulat, cu preţiozitate, „Salonul anual al cercului de pictură”. Lucrările pe care le veţi vedea începând cu data de 2 iunie 2015 pe simezele Galeriilor de Artă au fost făcute cu dragoste, cu bucurie, cu speranţă şi chiar cu suferinţă, nu de puţine ori fiind stropite cu lacrimile micilor artişti, frustraţi pentru că nu ieşeau aşa cum şi le doreau ei. Dar, până la urmă, am reuşit să prezentăm publicului nişte lucrări care ne reprezintă, de care suntem mândri şi pe care ar trebui să le vedeţi. Lucrările noastre sunt executate în tehnici diverse: ulei pe carton, ulei pe pânză, acrilic pe placaj, tempera pe carton, tempera pe pânză, acuarelă sau tehnici mixte. Prezentăm publicului lucrări figurative şi non-figurative, abstracte, suprarealiste, foviste, cubiste, icoane etc., realizate de 21 de elevi cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani, de la clasa întâi până la clasa a opta.

Ar trebui, de asemenea, să îi vedeţi pe autorii lucrărilor, elevi eminenţi la şcolile din Rădăuţi, dar şi din împrejurimi, pentru că de ei veţi mai auzi.

Veniţi, aşadar, cu mic cu mare, la vernisajul Salonului anual al cercului de pictură de la Clubul Copiilor Rădăuţi, care va avea loc în ziua de marţi, 2 iunie 2015, la ora 12, în incinta Galeriilor de Artă, pentru că, altfel, nici nu ştiţi ce pierdeţi. Aş putea să povestesc multe despre membrii cercului nostru. Sunt mulţi copii, peste 120, şi, evident, fiind atât de mulţi, de-a lungul anului au făcut peste 1000 de lucrări, însă vom prezenta publicului o parte dintre ele, principalul criteriu de selecţie fiind valoarea lucrărilor, încercând totuşi să prezentăm cât mai mulţi copii talentaţi.

– Care este starea de spirit a copiilor de la Club?

– În atmosfera de blazare cvasi-generală, am întâlnit la Clubul Copiilor, în general, şi la cercul de pictură, în particular, un entuziasm molipsitor şi mobilizator, astfel încât am făcut planuri pe mulţi ani de acum încolo, cum ar fi expoziţii în oraş, în judeţ şi chiar în ţară, expoziţii cu vânzare, din care să ne autofinanţăm, lucrări de pictură murală în şcoli şi în clădiri publice. Sigur, aceste planuri pot părea fanteziste, dar mulţi dintre copiii noştri au obţinut zeci şi chiar sute de diplome la concursuri şcolare locale, zonale, naţionale şi internaţionale, astfel încât o diplomă nu mai înseamnă pentru ei un ţel suficient de înalt. Cercul nostru reprezintă un loc în care se învaţă, se munceşte, se socializează, în care veselia este la ea acasă şi, nu în ultimul rând, un loc în care se visează şi toate se fac în acelaşi timp.

Eu cred că dacă cineva ar vrea să facă o reformă a învăţământului adevărată în România ar trebui să se pornească de la Cluburile şi Palatele Copiilor. Aici se învaţă cu bucurie. Până una alta, vom încerca să facem din Salonul anual al cercului de pictură un eveniment aşteptat, care să se transforme într-o frumoasă tradiţie. (Consemnează M.A.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: