În cadrul Simpozionului internaţional „Artă şi civilizaţie medievală”

S-a lansat volumul „Mănăstirea Dragomirna”

carti-Manastirea-Dragomirna-si-BisericaLa Muzeul de Ştiinţele Naturii are loc, în zilele de 28 şi 29 mai a.c., a XXII-a ediţie a Simpozionului internaţional „Artă şi civilizaţie medievală”, organizat de Muzeul Bucovinei Suceava.

La eveniment participă 30 de specialişti din România, R. Moldova şi Ucraina, cu lucrării ştiinţifice pe teme despre arta şi civilizaţia medievală.

Simpozionul internaţional a debutat ieri cu lansarea a două volume, „Mănăstirea Dragomirna” de Tereza Sinigalia, Petru Palamar şi Carmen Cecilia Solomonea, şi „Biserica Sfântului Ioan Botezătorul din Suceava” de Ion Mareş.

Simpozionului-international2Arheologul sucevean Monica Bejan, organizator al evenimentului, a ţinut să precizeze că cele două volume prezintă monumente de mare valoare din judeţul Suceava: „Mănăstirea Dragomirna este unul dintre cele mai frumoase monumente pe care le are judeţul Suceava, chiar dacă este mai puţin la modă astăzi, dar frumuseţea şi valoarea lui sunt convinsă că va stârni interesul. O altă carte este dedicată unei foarte frumoase biserici a Sucevei, fostă biserică a Curţii Domneşti, Biserica Coconilor cum este cunoscută de localnici sau Biserica Sfântului Ioan Botezătorul”.

Simpozionului-internationalPr. Gabriel Herea a prezentat în faţa specialiştilor din cele trei ţări cartea „Mănăstirea Dragomirna”, arătând că volumul este unul de o importanţă majoră, „o oglindă a restaurării Mănăstirii Dragomirna”. „Despre valoarea cărţii veţi înţelege foarte bine în momentul în care o veţi deschide. Cred că veţi înţelege foarte bine despre valoarea Mănăstirii Dragomirna şi despre valoarea restaurării din ultimii ani”, a spus pr. dr. Gabriel Herea.

El a amintit că este esenţial să fie transmise lucrurile care sunt valoroase, în contextul în care în mari muzee din Europa, în librăriile acestora, foarte bine puse la punct, nu există cărţi despre arta bizantină din România. În acest sens, pr. Gabriel Herea a explicat că volumul „Mănăstirea Dragomirna” este o lucrare de actualitate, de referinţă, cu care România ar putea ieşi în evidenţă. Gabriel Herea a mai precizat că volumul este „o oglindă a restaurării Mănăstirii Dragomirna”. „Scriitura acestei cărţi este pe măsura dantelăriei de la Dragomirna, felul în care e compus textul acestei cărţi este în totalitate pe măsura Dragomirnei”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: