Locuri de muncă periculoase

> În 3 luni, pe linie de protecţia muncii, inspectorii ITM au dat 25 de amenzi în industria minieră, aceasta fiind urmată de transporturi, cu 24 de sancţiuni de acest tip > Cei mai mulţi accidentaţi în muncă au fost înregistraţi în tăierea şi rindeluirea lemnului (2), fabricarea băuturilor, fabricarea hârtiei şi cartonului, construcţii şi sănătate, cu câte un vătămat în timpul serviciului

Romeo Butnariu

Romeo Butnariu

În primul trimestru al anului 2015, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava au fost înregistrate 6 persoane care au avut de suferit de pe urma accidentelor de muncă, face cunoscut instituţia suceveană într-o informare publică potrivit căreia numărul accidentaţilor a scăzut la o treime faţă de cel din perioada omoloagă a anului 2014, când implicaţi în asemenea evenimente au fost 18 suceveni. În informarea asumată de inspectorul-şef Romeo Butnariu se arată că, din fericire, primele 3 luni din acest an au trecut fără consemnarea vreunui deces legat de locul de muncă, în acelaşi interval din 2014 o persoană pierzându-şi viaţa accidental, pe când îşi exercita atribuţiile de serviciu. Sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistraţi cei mai mulţi accidentaţi în muncă sunt tăierea şi rindeluirea lemnului (2), fabricarea băuturilor, fabricarea hârtiei şi cartonului, construcţiile şi sănătatea, cu câte un vătămat în timpul serviciului. În trimestrul întâi al anului 2015, inspectorii de muncă suceveni au avut 263 de acţiuni de control, aplicând amenzi în valoare de 67.000 de lei. Majoritatea sancţiunilor cu amendă au fost adjudecate de către agenţii economici din comerţ, industrie şi alte domenii, respectiv 263 din total. În activitatea minieră s-au dat 25 de amenzi pe linie de protecţia muncii, urmată de transporturi, cu 24 de sancţiuni de acest tip, şi agricultura, cu 5. „Pe lângă amenzi şi avertismente, în funcţie de natura şi gravitatea faptei, inspectorii de muncă pot să aplice una sau mai multe sancţiuni contravenţionale complementare, cum ar fi anularea sau retragerea autorizării de funcţionare, sistarea activităţii sau scoaterea din funcţiune a echipamentelor de muncă, atunci când se constată o stare de pericol iminent de accidentare sau îmbolnăvire profesională”, reliefează inspectorul-şef Romeo Butnariu, adăugând că sesizări ale organelor de urmărire penală se fac în cazurile încadrate de lege ca fiind infracţiuni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: