Sărbători importante pentru comunitatea poloneză din România, marcate la Poiana Micului

polonezi-Poiana-Micului-1Uniunea Polonezilor din România a sărbătorit, sâmbătă, 16 mai a.c., la Poiana Micului, Ziua Diasporei Poloneze, Ziua Constituţiei şi împlinirea a 25 de ani de existenţă a ansamblului folcloric „Mala Pojana” din Poiana Micului.

„Manifestările au început la ora 16, cu Sfânta Liturghie la Biserica «Sf. Ioan Paul al II-lea» din Poiana Micului. După Sfânta Liturghie ne-am deplasat cu toţii la Dom Polski din localitate. Aici s-au înmânat diplome pentru coordonatorii ansamblului Agnesca Polacec, Irisec Iosif şi Mihal Kucharec, iar sărbătoriţii, membrii ansamblului, ne-au încântat cu un program de cântece şi dansuri” a declarat preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul de Suceava Ghervazen Longher.

Ansamblul muntenilor din ţinutul Czadca, „Mala Pojana”, activează cu această denumire din anul 1990. Programul ansamblului prezintă tradiţiile folclorice locale care datează din anul 1908. Ansamblul în forma actuală activează de 25 de ani şi a fost înfiinţat la iniţiativa lui Iosif Irişec, care atunci a condus grupul muzical-teatral din localitate. Prima reprezentaţie a ansamblului a avut loc la Festivalul-folcloric internaţional „Întâlniri bucovinene” din Polonia, în anul 1990.

Au plecat atunci la Jastrowie 36 de persoane, mai ales tineri. Iniţial, ansamblul se numea „Pojana”, dar pentru a se deosebi de ansamblul existent deja în Pilawa Dolna, care era format din repatriaţi din Poiana Micului, denumirea acestuia a fost schimbată în „Mala Pojana”.

petru-gherghel-si-ghervazen-longherÎn primii doi ani de activitate a ansamblului, conducător a fost Iosif Irişec, apoi până în 1995 Michal Kucharek, iar de atunci şi până în prezent şefa ansamblului este Agnieşca Polacec. În prezent, ansamblul numără peste 40 de persoane şi este alcătuit din copii şi tineri, iar partea vocală este acompaniată de persoane mai vârstnice. Ansamblul „Mala Pojana” evoluează pe scene din România, dar şi de peste hotare. A participat la 25 de ediţii ale Festivalului internaţional „Întâlniri bucovinene” în Polonia, la ediţiile din Câmpulung Moldovenesc şi la cele din Slovacia.

Ansamblul „Mala Pojana” participă şi evoluează la aproape toate manifestările organizate de Uniunea Polonezilor din România şi este întotdeauna prezent la sărbătorile bisericeşti şi la evenimentele importante din Poiana Micului. De mulţi ani „Mala Pojana” menţine contactul cu ansamblul „Pojana” din Pilawa Dolna.

La manifestările desfăşurate, sâmbătă, în localitatea Poiana Micului, au luat parte reprezentantul Ambasadei Republicii Polonia la Bucureşti, consulul Beata Golebiewska, episcopul de Iaşi, PS Petru Gherghel, preoţii decanatului de Bucovina, prefectul Constantin Harasim, Constantin Moldovan, primarul comunei Mănăstirea Humorului, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, reprezentanţi ai comunităţilor poloneze din România.

Pentru polonezi, începutul lunii mai este ocazie de bucurie şi de sărbătoare. Luna începe cu câteva zile libere cu prilejul Zilei Internaţionale a Muncii, care se sărbătoreşte pe 1 mai, urmată de Ziua Drapelului Republicii Polone şi Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate – sărbătorite pe 2 mai, iar pe 3 mai polonezii sărbătoresc Ziua Constituţiei.

Ziua de 2 mai este una cu o însemnătate mai aparte pentru polonezi, deoarece aceştia sărbătoresc Ziua Drapelului Republicii Polone – o sărbătoare nouă, introdusă din anul 2004. De asemenea, pe 2 mai se sărbătoreşte Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate. Şi aceasta este o sărbătoare nouă, fiind celebrată din anul 2002 şi constituind o dovadă a recunoaşterii moştenirii multiseculare şi a contribuţiei diasporei poloneze şi a polonezilor din străinătate la obţinerea independenţei de către Polonia, devotamentul şi legătura cu spiritul polonez precum şi ajutorul acordat ţării în cele mai grele momente.

Sărbătoarea Constituţiei din 3 Mai 1791 este sărbătoarea care aminteşte de ziua când a fost votată prima constituţie în Europa modernă. Această constituţie a fost votată de către Seimul Mare convocat în octombrie 1788. Votarea Constituţiei a fost recunoscută ca sărbătoare din 5 mai 1791, apoi a fost stabilită ca sărbătoare în anul 1919.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: