După un vechi proverb românesc

La SDN Suceava, iarna car şi vara… autofreze

autofreza-2CNADNR a încheiat contractele pentru utilaje de deszăpezire cu o valoare de 118.230.973 milioane lei fără TVA „pentru achiziţionarea a 100 autofreze de curăţat zăpada, din care: 69 bucăţi de capacitate medie (3.500 tone zăpadă/h) şi 31 bucăţi de mare capacitate (5.000 tone zăpadă/h) şi 7 vehicule echipate pentru intervenţii speciale pe timp de iarnă (vehicule care permit deplasarea rapidă în ciuda blocajelor cauzate de viscol, în vederea acordării de ajutor, inclusiv medical, persoanelor blocate în propriile vehicule), care urmează a fi livrate în perioada februarie-octombrie 2015”.

După cum se precizează într-un comunicat de presă al DRDP Iaşi, autofrezele sunt livrate de compania italiana Fresia, iar vehiculele speciale de firma Grădinariu Import Export din Bucureşti, investiţia fiind realizată graţie unui proiect cofinanţat cu fonduri europene.

„Achiziţionarea acestor utilaje reprezintă un prim pas pentru retehnologizarea companiei. Până la sfârşitul anului, CNADNR va avea în dotare 100 de freze şi 7 vehicule speciale de intervenţie, achiziţionate cu fonduri europene FEDR. Acest proces de retehnologizare, început încă de anul trecut, face parte din strategia de management a CNADNR pentru perioada 2015-2020, strategie pe care o finalizăm în prezent şi pe care o vom prezenta în luna martie” a declarat Narcis Neaga, directorul general al CNADNR.

Potrivit CNADNR, faţă de cele 86 de autofreze din dotare, marca Zil şi Ural, de producţie sovietică, cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, noile autofreze au o multitudine de avantaje.

Astfel, capacitatea de deszăpezire 3500-5000 tone zăpadă/h faţă de 1200 tone zăpadă/h, consumul de carburant 20-25 l/h faţă de 60-80 l/h, norma de poluare euro 6 faţă de non-euro, fiabilitatea în exploatare (autofrezele vechi Zil şi Ural se defectează frecvent, iar piesele de schimb se procură foarte greu), viteza de deplasare la locul intervenţiei net superioară 60 km/h faţă de 30 km/h.

Altă licitaţie „pe ţeavă”

CNADNR informează că are deja pregătit un nou proiect, de 50 milioane euro, pentru achiziţia (cofinanţată tot din bani europeni) de utilaje pentru iarnă: „Vor fi autobasculante, încărcătoare şi alte asemenea” a declarat Florea Dascălu, şeful Direcţiei de Întreţinere Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din cadrul CNADNR. „La această oră facem deszăpezire 20% cu utilaje proprii şi 80% cu utilaje închiriate. Cu această flotă de 100 de autofreze vom diminua, undeva la 60%, procentul de lucrări executate de firmele private” a mai precizat el.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: