Retrospectiva săptămânii

Leul a încheiat săptămâna pe apreciere

Leul a avut o evoluţie agitată în perioada analizată, provocată de situaţia precară a finanţelor publice de la Atena. În acest sens agenţia de rating Fitch consideră că riscul falimentului reprezintă o „reală posibilitate”.

Pentru a preîntâmpina un cutremur, în cazul intrării în default a Greciei, implicit a ieşirii acestei ţări din zona euro, ceea ce ar crea mari probleme băncilor sale, FMI conlucrează cu autorităţile din Europa de Sud-Est la un plan de urgenţă.

În cazul României, instituţiile financiare elene deţin circa 13% din valoarea sistemului bancar

Euro testa de circa patru săptămâni pragul de 4,45 lei, care a fost depăşit marţi, când cursul a fost stabilit la 4,4594 lei. Cotaţiile au urcat în trei şedinţe consecutive aproape de 4,47 lei, însă acest nivel nu a fost atins.

Marcările de profit la care au recurs speculatorii, după deprecierea leului cu peste 2,1% faţă de data de 29 aprilie, când euro coborâse până la 4,3760, în momentul de vârf al cumpărării de obligaţiuni emise de Primăria Bucureşti, au făcut ca la finalul perioadei analizate media să fie stabilită la 4,4409 lei.

Ședinţa de vineri s-a deschis la un maxim de 4,4560 lei, iar minimul atins a fost de 4,4360 lei. Tranzacţiile de la închidere se realizau la 4,4410 – 4,4440 lei.

Dolarul american a avut o evoluţie descendentă, cursul coborând de la 3,9839, la începutul perioadei, la 3,9083 lei. În ultima şedinţă a intervalului, în care cotaţiile au fluctuat în piaţa valutară locală între 3,868 şi 3,923 lei, media a fost stabilită la 3,9086 lei.

Media monedei elveţiene, care a evoluat pe pieţele internaţionale între 1,039 şi 1,051 franci/euro, a scăzut de la 4,2928, în 12 mai, la 4,2605 lei, la finalul intervalului.

Perechea euro/dolar a avut o evoluţie ascendentă, euro crescând de la 1,1134 la 1,1467 dolari, maximul ultimelor trei luni şi jumătate. Vineri, pieţele americane au închis la 1,1446 dolari.

Ascensiunea monedei unice se datorează reducerii plasamentelor în bonuri de tezaur americane, în condiţiile în care investitorii au început să fie interesaţi de active cu randamente mai ridicate, după ce şansa ca Rezerva Federală americană să majoreze dobânda în aceasta vară s-a redus simţitor.

La scăderea dolarului au contribuit, de asemenea, încetinirea producţiei industriale din SUA şi scăderea indicelui de încredere a consumatorilor, care este realizat de universitatea din Michigan.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pentru iunie la 1,1150 – 1,1443 dolari, iar uncia de aur cu aceeaşi scadenţă la 1.203,1 dolari.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI