Printr-un proiect al Salvaţi Copiii Suceava

Aproape 3000 de elevi din Suceava, Cernăuţi şi Cahul, sensibilizaţi cu privire la traficul de personae

Aproape 3000 de elevi care învaţă în şcoli din Suceava, Ucraina şi Republica Moldova au primit informaţii despre pericolul traficului de fiinţe umane, iar peste 100 de voluntari şi peste 300 de profesionişti au fost instruiţi cu privire la aceeaşi problemă, prin proiectul european „Not for sale – Say stop to human trafficking” („Nu suntem de vânzare, spune stop traficului de fiinţe umane”), iniţiat şi coordonat de Organizaţia Salvaţi Copiii, filiala Suceava. Parteneri în cadrul proiectului au fost Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, Liga Tineretului Român „Junimea” din Cernăuţi, Asociaţia obştească UNACT din Cahul şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

În cadrul ultimei întâlniri din cadrul proiectului, desfăşurată ieri la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, Camelia Iordache, preşedinte Salvaţi Copiii Suceava, a declarat că proiectul „a răspuns nevoilor de prevenire a traficului de persoane”, fenomen care cunoaşte o amploare din ce în ce mai mare atât în România, cât şi în ţările partenere. Ea a mulţumit partenerilor, specialiştilor şi voluntarilor implicaţi, care „au înţeles că metoda de informare de la egal la egal prinde mai bine”.

Raluca Frîncu, manager de proiect, a explicat că au fost realizate acţiuni de informare şi conştientizare a opiniei publice cu privire la fenomenului traficului transfrontalier de persoane şi asupra consecinţelor acestuia. Ea a explicat că proiectul a reunit mai mult de 300 de profesionişti interesaţi de prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, peste 100 de voluntari din Suceava şi peste 100 de persoane cu risc de a fi traficate din zona tranfrontalieră – România, Republica Moldova şi Ucraina. Managerul de proiect a spus că, însuşindu-şi metoda de educaţie de la egal la egal, voluntarii au desfăşurat 52 de acţiuni de informare în cadrul unităţilor de învăţământ, informând peste 2770 de elevi, campaniile de informare fiind centrate pe „scăderea gradului de vulnerabilitate al tinerilor la traficul de persoane şi pe sensibilizarea adolescenţilor în privinţa existenţei riscului de traficare”. De asemenea, s-au desfăşurat cursuri pentru cadrele didactice din şcoli, poliţişti, asistenţi sociali, seminarii cu voluntarii din cele trei ţări şi cu persoanele cu risc sau victime ale traficului de persoane. Au avut loc, de asemenea, schimburi de experienţă între voluntarii din cele trei ţări.

„Experienţa acumulată în timpul activităţilor de realizare a campaniilor de informare din cadrul şcolilor a fost împărtăşită în taberele de voluntari, în cadrul unor schimburi de experienţă. Ne-am bucurat de mare interes din partea unor profesionişti, care au participat în număr mare, au fost solicitări de la Cahul de a mai instrui, au fost instruiţi şi voluntari în număr mai mare decât cel stabilit iniţial” a mai spus Raluca Frîncu.

Vitalie Zegrea: „Nu toată lumea recunoaşte că are probleme sau că ar putea intra în categoria persoanelor cu risc”

Prezent la întâlnire, Vitalie Zegrea, preşedintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, a precizat că toate campaniile de informare realizate în şcoli, instituţii, cu voluntarii, profesioniştii şi cu persoanele de risc „au dat roade”, numărul participanţilor fiind mult mai mare decât se anticipase.

„Nu toată lumea recunoaşte că are probleme sau că ar putea intra în categoria persoanelor cu risc. Ne-am dat seama că numărul acestora poate fi mult mai mare, fiindcă există mai mulţi elevi şi studenţi cu părinţi plecaţi în străinătate, care sunt vulnerabili. Aceşti copii şi tineri trebuie informaţi, pentru că ar putea deveni printre primii victime ale traficului de fiinţe umane. De aceea implicarea profesioniştilor şi a voluntarilor e importantă şi ne-am bucurat că au fost mai mulţi doritori”.

Nina Tampiza: „Noi încercăm să facem şi în continuare astfel de acţiuni”

Nina Tampiza, partenerul din Republica Moldova, a precizat că societatea de la Cahul a fost sensibilizată de acţiunile desfăşurate prin acest proiect, astfel că şi alte organizaţii au luat exemplu şi au început să organizeze seminarii axate pe aceeaşi temă.

„Mă bucur că scopul proiectului a fost atins şi că lumea preia această iniţiativă. Noi încercăm să facem şi în continuare astfel de acţiuni, profesioniştii de la noi au cerut înfiinţarea unui centru de pregătire şi prevenire, tema fiind una foarte actuală, dar trebuie să găsim şi alte nişe pentru a continua proiectul” a spus Nina Tampiza.

Printre voluntarii implicaţi în proiect se numără şi elevi din şcoli sucevene, câţiva dintre ei fiind prezenţi şi la întâlnirea de final de ieri. Opinia lor generală a fost că nu se aşteptau la un interes atât de mare, faţă de problematica proiectului, din partea elevilor, acţiunile de informare pe care le-au desfăşurat în şcoli, printre colegii lor, fiind de un real succes. „Pentru mine a fost o onoare să fac parte din acest proiect, mi-am dat seama cât de mare e nevoia adolescenţilor şi tinerilor să conştientizeze că problema traficului de persoane e în continuă creştere şi că trebuie schimbată mentalitatea că «mie nu mi se poate întâmpla»” a spus Tudor.

Camelia Iordache: „Încheiem un proiect de succes şi avem şanse să-l continuăm la fel de bine”

Salvaţi Copiii Suceava a desfăşurat, de-a lungul timpului, acţiuni de prevenire a traficului de persoane şi în afara unui proiect ca acesta, astfel că ele vor continua.

„Încheiam un proiect de succes şi avem şanse să-l continuăm la fel de bine. A fost editat şi un ghid, care va fi folosit în continuare de specialiştii şi voluntarii pregătiţi prin proiect, iar la rândul lor vor pregăti alţi voluntari. Proiectul va continua pentru că se adresează unei probleme grave şi prezente din ce în ce mai mult în societatea românească, dar şi în Ucraina şi în Republica Moldova. În funcţie de sursele de finanţare, vom încerca să dezvoltăm proiectul” a mai declarat Camelia Iordache.

Proiectul a avut o finanţare în valoare de 166.837 euro, din care contribuţia UE a fost de 149.987, contribuţia Salvaţi Copiii fiind de 16.850 euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: