Teatrul – o sinteză a tuturor artelor

Zilele Matei Vişniec, ediţia a III-a, s-au încheiat vineri, 8 mai, cu un spectacol colosal: De ce Hecuba?

Textul cutremurător al lui Matei Vişniec şi genialitatea regizorală a Ancăi Bradu, împreună cu muzica, proiecţiile video şi nu în ultimul rând jocul excepţional al actorilor au creat un spectacol unic în România. Decorul arhitectural, fluiditatea imaginilor proiectate, muzica, mişcarea scenică au construit momentele şi trăirile dramatice, tragedia pură, fără a aluneca

într-o zonă depresivă, molatică şi apăsătoare. Foarte dinamică şi ritmică, interpretarea actorilor de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu creează lumi diferite, iar trecerea din una în alta, din lumea oamenilor în lumea zeilor, se face cu o mare naturaleţe, la fel cum se face şi trecerea emoţională din lumea tragică a oamenilor în cea superficială şi indiferentă a zeilor care iubesc tragedia.

De ce Hecuba? este o piesă de teatru monumentală „un complex de emoţii, aici este o lume – arhitectură, decor, muzică. Teatrul este de fapt acest fenomen, această magie, o sinteză a tuturor artelor” cum a constatat şi autorul la finalul spectacolului.

Anca Bradu a mărturisit cu emoţie: „Am avut şansa unui mare text şi unei mari prietenii. Eu sunt un regizor care montez cu mare plăcere şi cu mare dăruire textele lui Matei, nu numai în România, ci şi în Serbia, Ungaria, oriunde sunt chemată. Întotdeauna oferta mea cu textele lui Matei este agreată”.

În încheiere, Matei Vişniec a accentuat încă o dată nevoia unui teatru la Suceava şi a mai spus că nu crede ca ziua aceea e foarte departe, iar dacă autorităţile, oamenii politici, cei cu decizia vor face ca acest lucru să se întâmple, cel mai probabil se va numi „Teatrul Naţional De Gura lui Vişniec”.

În aşteptarea momentului în care Suceava va avea un teatru al ei, ne bucurăm că există oameni cărora le pasă şi le pasă într-atât încât oferă acestui oraş oportunitatea să se înfrupte din frumuseţile şi valorile lumii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: