APM Suceava, observaţii ornitologice de Ziua păsărilor migratoare

Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, în colaborare cu Asociaţia „Eudemos”, organizează o acţiune de observaţii ornitologice (watch birding) în ariile de protecţie avifaunistică din judeţul Suceava. Acţiunea, desfăşurată astăzi, este dedicată Zilei mondiale a păsărilor migratoare şi face parte dintr-o campanie internaţională, derulată în scopul conştientizării şi promovării necesităţii măsurilor de conservare a păsărilor migratoare şi habitatelor acestora.

Pe teritoriul judeţului Suceava se regăsesc, total sau parţial, nouă arii de protecţie specială avifaunistică. Este vorba despre Lacurile Fălticeni, Munţii Rarău-Giumalău, Munţii Rodnei, Obcina Feredeului, Vânători-Neamţ, Acumulările Rogojeşti-Bucecea, Dorohoi-Şaua Bucecei, Munţii Maramureşului şi Munţii Călimani. În scopul protejării şi conservării speciilor de păsări sălbatice, potrivit legislaţiei privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică, la nivel naţional există 149 de asemenea „rezervaţii”, parte integrantă a reţelei ecologice europene „Natura 2000”.

Ziua mondială a păsărilor migratoare, marcată în fiecare an, în al doilea weekend din luna mai, a fost organizată, pentru prima dată, în anul 2006, pentru a celebra călătoria păsărilor migratoare între locurile de cuibărit şi cele de iernare. Manifestările din anul acesta se desfăşoară în perioada 9-10 mai, sub deviza „Să producem energie prietenoasă pentru păsări”. Sloganul are ca obiectiv atenţionarea factorilor de decizie cu privire la pericolul pe care îl reprezintă utilizarea surselor neconvenionale de energie, ca răspuns la reducerea emisiilor de carbon. Este vorba despre avântul pe care l-a luat dezvoltarea parcurilor eoliene, inclusiv pe rutele de migrare, afectând condiţiile de viaţă ale speciilor de păsări sălbatice şi provocând dezechilibre, inclusiv în cadrul biodiversităţii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: