Romii suceveni s-au distrat pe cinste de „Joia Verde” de la Gulia

Joia-Verde-Romi-24Romi din localitatea Gulia (oraşul Dolhasca), dar şi din alte localităţi ale judeţului Suceava au participat, joi, la o serbare câmpenească, organizată într-o poiană din pădurea de la marginea satului, cu prilejul Zilei internaţionale a Rromilor, dar şi al Paştelui Romilor.

Primarul oraşului Dolhasca, Maria Cojocaru, a spus că romii din Gulia sărbătoresc Paştele în ziua de joi din Săptămâna luminată, această tradiţie fiind păstrată de-a lungul vremii, pentru că romii din Gulia, mulţi dintre ei muzicanţi, obişnuiau să cânte la petrecerile organizate în zilele de Paşte şi nu reuşeau să se adune în familie în zilele de sărbătoare.

Joia-Verde-Romi-25Maria Cojocaru a spus că romii din Gulia reprezintă una dintre comunităţile cele mai numeroase din judeţul Suceava, iar colaborarea administraţiei locale cu această comunitate este foarte bună.

Ea a explicat că Joia Verde este o sărbătoare tradiţională în Gulia, care a fost denumită în acest fel şi pentru că are loc în prima zi de joi de după Paşte, dar şi pentru că se desfăşoară atunci când natura este înverzită.

Consilierul pentru problemele minorităţii rome, Alin Stan, a spus că mâncărurile specifice acestei sărbători sunt cele de Paşte, respectiv miel la proţap, pasca, ouăle roşii şi cozonacul.

Joia-Verde-Romi-47Alin Stan a mai spus că în programul serbării câmpeneşti de la Gulia a fost inclus un recital al tarafului Liviu din Botoşani şi un spectacol de dans ţigănesc realizat de trupa Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Preşedintele Partidei Romilor Suceava, Virgil Pohoaţă, a înmânat în cadrul festivităţii mai multe plachete pentru colaboratorii minorităţii rome din judeţul Suceava, autorităţilor locale şi judeţene.

Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a transmis participanţilor un mesaj de bună colaborare şi de susţinere a comunităţii rome, arătând că autorităţile judeţene sunt “aproape de solicitările” romilor. El a spus că are amintiri frumoase din această zonă a judeţului, mai ales că în copilărie venea aici la scăldat.

La ultimul recensământ în judeţul Suceava s-au declarat ca aparţinând minorităţii rome 12. 800 de persoane.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: