Expoziţie

„Bucovina – Tărâm de poveste”, oameni şi imagini din satele bucovinene

bucovina-taram-de-poveste-1O expoziţie de fotografie intitulată Bucovina – Tărâm de poveste, cu peste 80 de lucrări semnate de artiştii fotografi Sorin Onişor şi Dorin Sveduneac, a fost vernisată miercuri, la Centrul pentru Con-servarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Suceava, urmată de lansarea unui album de fotografii cu oameni şi imagini din satele Bucovinei, realizat de cei doi artişti.

Directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Suceava, din cadrul Centrului Cultural Bucovina, Călin Brăteanu, a declarat că manifestările organizate de această instituţie pe parcursul zilei de miercuri pot fi denumite generic „un strop de Bucovină sau despre Bucovina”.

La rândul său, directorul Centrului Cultural Bucovina, Viorel Varvaroi, a spus că expoziţia de fotografie face parte din suita de manifestări dedicate sărbătorilor de Paşte în cadrul programului „Paştele în Bucovina”, amintind de evenimentele organizate la Ciocăneşti, Moldoviţa sau de cele aflate în curs de desfăşurare, respectiv târgul meşterilor populari din centrul Sucevei ş.a.

Artistul fotograf Victor T. Rusu, din cadrul CCPCT Suceava, a declarat că în expoziţie sunt expuse lucrări realizate de artistul fotograf Sorin Onişor, timişorean la origini, stabilit în această zonă, şi de discipolul acestuia, Dorin Sveduneac, din comuna Vama.

Victor T. Rusu a spus că albumul foto realizat de cei doi artişti adună fotografii reprezentative despre Bucovina şi reuşeşte să redea „atmosfera specifică Bucovinei în esenţa ei”.

„Acest album este o poveste despre Bucovina, în imagini fotografice. Sorin Onişor este un apostol al artei fotografice contemporane, el şi­a luat misiunea grea de a fotografia, împreună cu grupuri de tineri fotografi, locuri remarcabile din acest ţinut românesc. De data aceasta s­a aplecat asupra Bucovinei şi iată un prim rezultat al acestei munci pe care o desfăşoară. Sorin Onişor adună, de mai multe ori pe an, tineri în jurul lui, pe care îi călăuzeşte pe calea fotografiei, arătându­le lucruri de descoperit, pe care lumea nu le cunoaşte sau le cunoaşte superficial, şi îi învaţă pe aceşti tineri să distileze prin imagine frumuseţea şi spiritul unor locuri unicat” a explicat Victor T. Rusu.

sorin-onisorArtistul fotograf Sorin Onişor a spus că lucrările sale selectate pentru expoziţia de la Suceava sunt rodul unei munci realizate pe parcursul a cinci ani de zile. „Am adus în faţa dumneavoastră peste 80 de imagini din sufletul Bucovinei. Sunt atât peisaje frumoase, din toate anotimpurile, dar mai ales imagini cu oameni. Mie îmi plac cel mai mult oamenii şi fac peisaje atunci când oamenii dorm, la răsăritul soarelui, în timpul furtunii sau al curcubeelor, dar oamenii sunt cei mai importanţi, ei sfinţesc locul, iar bucovinenii sunt printre cei mai frumoşi şi mai buni oameni din ţară” a spus Onişor.

El a precizat că dedică expoziţia unor oameni dragi lui, în primul rând soţiei sale, care l­a făcut să rămână în Bucovina, şi fiicei sale, Mara, arătând că timp de cinci ani s­a dedicat „strângerii acestor imagini de poveste”.

„Mulţi ştiu că în fiecare zi mă trezesc la răsărit şi colind dealurile, munţii, Obcinile Bucovinei, apoi satele, în hotare de locuri, cu cele mai frumoase şi mai expresive locuri şi cu cei mai pitoreşti şi mai expresivi oameni” a mai spus Sorin Onişor, subliniind că şi prin imaginile frumoase ale diferitelor zone ale ţării percepţia asupra României s­a schimbat mult în ultimii ani.

La rândul său, Dorin Sveduneac i­a mulţumit lui Sorin Onişor pentru încrederea acordată şi pentru sprijin, arătând că deşi fotografia a intrat destul de târziu în viaţa sa, totuşi, a intrat „într­un mod alert”, ajungând ca, în fiecare zi, să privească mai atent cerul şi să realizeze fotografii în diverse locuri.

„Bucovina este frumoasă, priviţi­o în imagini! Noi, cei care trăim aici, avem, uneori, tendinţa să ignorăm puţin din frumuseţea ei” a spus Sveduneac.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: