Nobilul din Pârteştii de Jos

Motto: „Arta îşi găseşte existenţa pretutindeni” (Suetoniu, filosof roman)

descarcareDoctorul Ioan Ieţcu este un intelectual rasat, cu o profundă cultură umanistă. Pot să spun că este un prieten statornic în sentimente şi are o blândeţe pe care nici răutatea oamenilor, nici vitregia împrejurărilor nu-o pot schimba. Este o fiinţă de o luminozitate sufletească aparte. Cuvintele sale, ca medic, sunt pline de nectar şi orice bolnav care ajunge la el sau pleacă de lângă el are certitudinea că este sănătos sau că boala este spre vindecare.

Ca intelectual, are o bogată activitate ştiinţifică. Are peste 120 de comunicări, cărţi scrise, dar mai ales o bogată contribuţie în domeniul medical.

În multe dintre scrierile sale se pot observa calităţi literare, iar pe oamenii pe care i-a cunoscut îi prezintă cu o mare vigoare realistă, portretele au adâncime şi expresivitate. Evenimentele sunt redate în vaste sinteze pentru a le întregi semnificaţia.

Este ştiut faptul că, aparent, ideile noastre, de-a lungul existenţei, suferă modificări şi adesea par abandonate, dar la doctorul Ioan Ieţcu stările au o cu totul altă semnificaţie. De ani buni el a rămas acelaşi, neschimbat şi neinfluenţat de opiniile altora.

L-am avut aproape în perioade critice pentru mine, el fiind cel care m-a încurajat spunându-mi: „Nu ai dreptul să-ţi piezi curajul!”

A fost mereu mânat de un „dor de ducă”, de a vedea cât mai multe tărâmuri şi a pornit pe meleagurile lumii pentru a-şi crea propria imagine despre ceea ce a văzut şi despre oamenii întâlniţi în cale. În peregrinările sale a întâlnit români care i-au vorbit despre drama dezrădăcinării de pământul natal. A cutreierat lumea în lung şi-n lat. A ajuns, ca Napoleon Bonaparte, la Piramidele din Egipt, a traversat Atlanticul, văzând piramidele aztece din Mexic, a ajuns la Zidul Chinezesc, a văzut cele mai frumoase locuri din Europa, observând la faţa locului istoria bătrânului continent. A vizitat Atena lui Platon, Roma lui Marc Aurelian, Moscova lui Ivan cel Groaznic, Sankt Petersburgul lui Petru cel Mare, Madridul lui Cervantes, Weimarul lui Goethe, a ajuns în Cuba lui Fidel Castro, în SUA, în Cipru pe Insula Afroditei, la Locurile Sfinte, în Mongolia lui Atila, în insulele Hawaii, unde flota americană staţionată în Honolulu a fost lăsată să fie bombardată de aviaţa japoneză, a ajuns în Coreea de Nord a lui Kim Yr Sen. Fericit om este doctorul Ioan Ieţcu!

Cărţile sale de călătorii zugrăvesc imaginile lumii văzute de el şi ştiinţa sa de a surprinde cu realism viaţa celor pe care i-a întâlnit. Mai mult de atât, el ştie să creioneze caractere. Pe unde a umblat a cunoscut oameni pe care istoria i-a reţinut. Cele povestite de el sunt impresii puternice pe care le păstrează cu o formidabilă fidelitate.

A avut experienţa omului politic, dar, dându-şi seama că asta nu-i împlineşte destinul, revine la profesiunea sa de medic. Nu trebuie omis faptul că el este membru al unor societăţi medicale naţionale şi internaţionale. Dorul de locurile natale, de casa părintească, îl ţine aproape de satul de baştină Pârteştii de Jos din judeţul Suceava, sudul Bucovinei. Am avut revelaţia de a mă întâlni, la casa părintească a doctorului Ioan Ieţcu, cu imaginea cea mai tihnită, cu perfecta linişte în curtea lui. Pentru el, Pârteştii de Jos înseamnă totul şi pentru a nu-şi dezamăgi consătenii, acesta scoate, în două ediţii, monografia „Pârteştii de Jos”.

Acesta este omul şi medicul Ioan Ieţcu, devotat jurământului lui Hipocrat şi nobilul din Pârteştii de Jos, omul dăruit cu trup şi suflet locului său natal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: