Puieţi sălbatici, vânduţi drept pomi fructiferi

> „Dacă achiziţia se face din locuri neamenajate, există neşansa ca în loc de meri, peri, cireşi sau alte specii de pomi fructiferi să fie cumpăraţi puieţi sălbatici din pădure” atrage atenţia Inspectoratul pentru Calitatea Seminţelor

puietiPe fondul intrării în campania de primăvară, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) recomandă cumpărătorilor atenţie mărită la achiziţionarea puieţilor pentru plantare. Astfel, potrivit directorului executiv Gheorghe Savu, este obligatoriu ca puieţii cumpăraţi să aibă minim 100 cm înălţime; trei rădăcini principale turgescente; etichetă de culoare galbenă pentru categoria standard sau albastră, pentru categoria certificată, şi, de asemenea, este necesar ca aceştia să prezinte eticheta, documentul de calitate şi de conformitate ale furnizorului.

„Este bine ca puieţii să fie cumpăraţi din magazine fixe, în care să avem posibilitatea să controlăm respectivii comercianţi. În caz contrar, dacă achiziţia se face din locuri neamenajate, există neşansa ca în loc de meri, peri, cireşi sau alte specii de pomi fructiferi să fie cumpăraţi puieţi sălbatici din pădure. Aceasta deoarece, în stadiul actual, când puieţii nu au frunze, trebuie să fii un bun specialist, pentru a recunoaşte specia doar după culoarea scoarţei” a precizat Gheorghe Savu.

Conform unei informări a ITCSMS, prezentată vineri, în şedinţa Colegiului prefectural, pentru materialul săditor pomicol s-au eliberat documente de inspecţie pentru 54.973 de bucăţi din specii diferite, iar la materialul săditor dendrologic, ornamental şi floricol, pentru 598.504 de bucăţi. Totodată, s-au redactat şi eliberat 14.691 de etichete oficiale. Pe de altă parte, în urma verificării în câmp a culturilor semincere, inspectorii oficiali au aprobat la certificare o suprafaţă totală de 995 ha, cu o cantitate de 4.461 de tone de sămânţă certificată, respinse fiind 205 ha. Valoarea biologică a seminţelor, din punct de vedere al identităţii, autenticităţii şi purităţii este stabilită prin 3-5 controale în fiecare parcelă, activitate desfăşurată de 4 inspectori oficiali.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: