Deputatul Ioan Bălan, despre închiderea unor firme după controale ANAF:

Este închis metroul dacă un pasager nu are bilet?

Ioan Balan

Ioan Balan

Măsurile adoptate de inspectorii antifraudă în urma controalelor la comercianţi ar trebui să fie îndreptate spre eliminarea evaziunii, dacă aceasta există, iar în cazul depistării unor astfel de situaţii să fie sancţionată persoana vinovată, dar nu închisă firma, consideră deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan.

Ioan Bălan, care este şi vicepreşedinte PNL pentru regiunea de NE, a spus că grupul parlamentar al PNL va analiza situaţia creată în întreaga ţară în urma controalelor ANAF şi va face propuneri astfel încât activităţile economice să nu fie afectate.

El consideră că la firmele unde există un gestionar al bunurilor şi valorilor unităţii, acesta va trebui să fie răspunzător în mod direct de problemele care apar, iar măsurile de coerciţie să se răsfrângă cât mai puţin asupra agentului economic şi doar atunci când se constată o complicitate a patronatului.

Deputatul liberal a arătat că situaţii cum a fost cea întâlnită la un magazin al SC Killer, unde inspectorii antifraudă au găsit o lipsă de 50 lei, poate fi pusă la cale, intenţionat, de un angajat, care poate lăsa sau scoate bani din casă cu scopul vădit de a genera nereguli ce vor duce la închiderea activităţii, astfel încât să avantajeze un alt concurent de pe piaţă.

El susţine că amenda contra evaziunii fiscale este corectă, dar închiderea firmei pe o anumită perioadă e o aberaţie.

„Închiderea activităţii e o aberaţie şi o prostie antieconomică. Guvernul Ponta a găsit soluţia miraculoasă potrivit căreia dacă nu ai activitate este normal că nu ai nici evaziune” a mai spus Ioan Bălan.

El s­a întrebat dacă se închide metroul bucureştean când un călător nu are bilet sau dacă se închide un spital în caz că în buzunarul portarului se găsesc trei lei sau o şcoală dacă un profesor ia bani pentru un examen.

„Dacă totuşi Guvernul Ponta înţelege să funcţioneze după acest principiu «greşeşte unul plătim toţi» şi mai suspendăm şi activitatea, atunci guvernul ar trebui să-şi suspende activitatea pe timp nelimitat după ce în gestiunea ministrului Darius Vâlcov s­a găsit un plus de multe milioane de euro” a spus ironic deputatul Ioan Bălan.

El consideră că problemele trebuie analizate punctual.

„Propunerea noastră va fi ca acolo unde avem gestionar al valorilor şi bunurilor, acesta să răspundă direct, iar patronul doar când se constată o complicitate. Să aducem lucrurile mai mult în zona răspunderii individuale şi să aplicăm mai puţin măsuri coercitive împotriva firmei” a explicat deputatul Ioan Bălan.

El a menţionat că pe acest subiect va depune o interpelare către ministrul finanţelor şi va face şi o declaraţie politică în Parlament.

„Instituţiile statului trebuie să aplice măsurile coercitive unitar la toţi agenţii economici, în vederea combaterii evaziunii fiscale. Cred însă că suntem obligaţi să gândim măsuri de protecţie a producătorilor autohtoni” a mai precizat Ioan Bălan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: