Festivalul Judeţean „Soyons Francophones !” la Gura Humorului

La Gura Humorului, primăvara se lasă aşteptată, dar sosirea ei e anunţată pentru al doilea an de Festivalul Judeţean „Soyons Francophones!”. Iniţiativă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, evenimentul s-a desfăşurat ca emblemă a francofoniei, în Săptămâna Francofoniei, anul acesta pe 21 martie, cu sprijinul Colegiului „Alexandru cel Bun” şi al Centrului Cultural din Gura Humorului.

DSC_0549Ideea a aparţinut inspectorului pentru limbi moderne, prof. dr. Constantin Tiron, care a dorit pentru prima dată în 2014 să organizeze o paradă a bucuriei, a muzicii, a dansului şi a teatrului în limba franceză. Festivalul „Soyons Francophones!” se adresează tuturor elevilor şi profesorilor care au în comun pasiunea pentru limba lui Voltaire şi pentru al doilea an consecutiv s-a concretizat într-un spectacol de amploare care a cuprins recitaluri de poezii şi cântece, precum şi scenete, toate în limba franceză. Invitaţii de onoare la eveniment au fost inspector şcolar general prof. Gheorghe Lazăr, iar din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, conf. univ. dr. Simona Aida Manolache şi lector univ. dr. Nicoleta Lore-dana Moroşan. Invitaţii au apreciat calitatea şi ideea organizării unui festival care dă şansa participanţilor de a se face cunoscuţi şi de a promova studiul limbii franceze.

Este unul dintre puţinele evenimente organizate la nivelul judeţului Suceava care adună pe scenă un număr impresionant de elevi, din clase de gimnaziu şi de liceu, şi care oferă şansa unei după-amieze speciale dedicate culturii franceze. În acest an vorbim despre 390 elevi din 29 unităţi de învăţământ din judeţ care au dorit să comunice prin artă, în limba franceză, pasiunea pentru muzică, dans şi teatru.

DSC_0565Merită menţionate unităţile care au contribuit la reuşita festivalului. Din Suceava au dorit să ne încânte elevi de la: Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, CN „Ştefan cel Mare”, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Şcoala Gimnazială Nr. 4, Şcoala Gimnazială „Miron Costin”, Şcoala Gimnazială Nr. 1. O prestaţie deosebită au avut elevii de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Şcheia, Liceul Tehnologic „Nicolai Nanu” Broşteni, iar din Fălticeni au dorit să ne comunice pasiunea pentru limba franceză elevi de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” şi de la Colegiul „Vasile Lovinescu”; de la Câmpulung Moldovenesc am ascultat piese muzicale, am urmărit dans şi scenete în limba franceză puse în scenă de elevi de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”, Liceul Tehnologic Nr. 1 şi Şcoala Gimnazială „T.V. Ştefanelli”. Adevărate talente s-au dovedit a fi elevii de la Liceul Tehnologic „Nicanor Moroşan” din Pârteştii de Jos, de la Şcoala Gimnazială „Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, ne-au încântat elevi de la Şcoala Gimnazială Vatra Moldoviţei, Şcoala Gimnazială din Ciprian Porumbescu, Liceul Tehnologic din Cajvana. De la Siret, de la Colegiul Tehnic „Laţcu-Vodă”, de la Şcoala Gimnazială Todireşti, Şcoala Gimnazială Părhăuţi (comuna Todireşti), Şcoala Gimnazială Pojorâta, au urcat pe scenă elevi dornici să cânte, să danseze şi să interpreteze scenete. Oraşul gazdă, Gura Humorului, a fost reprezentat de elevi de la Şcoala Gimnazială „Teodor Balan” şi de la Colegiul „Alexandru cel Bun”.

Timp de şapte ore, publicul din sala Centrului Cultural din Gura Humorului a părăsit graniţele României şi s-a regăsit pe un tărâm în care s-a elogiat limba franceză şi unde rigoarea şi profesionalismul francez s-au îmbinat cu succes cu umorul şi atmosfera relaxată. Scenetele prezentate s-au constituit într-un liant între literatura franceză şi literatura universală.

Noi, publicul, am simţit implicarea elevilor, orele de repetiţii, efortul profesorilor coordonatori şi am răsplătit cu aplauze toate momentele pentru frumuseţea limbii folosite, pentru naturaleţe, farmec, talent, dorinţă de a onora o cultură şi o ţară care ne este atât de aproape.

Premierea din final a adus zâmbete de fericire pe chipul elevilor, savoarea festivalului a fost răsplătită cu diplome oferite fiecărei unităţi de învăţământ care a adus elevi la festival şi a dorit să comunice şi să se desfăşoare pe scenă în limba franceză. Prezentatorii, Carina Prepeliţă şi Catrinari Cosmin din clasa a XII-a B de la colegiul humorean, au întregit şi au completat cu eleganţa lor un spectacol de înaltă ţinută şi a cărui reuşită a fost deplină.

Festivalul „Soyons Francophones!” va deveni cu siguranţă o emblemă a francofoniei şi o tradiţie bucovineană de primăvară la Gura Humorului. (Prof. BRÎNDUŞA LUMINIŢA CÎMPAN, CAZACU LAVINIA, clasa a XII-a, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI