Duminică seară, în cadrul turneului Soul Experience

Muzicienii Petra Acker şi Joel Holmes, într-un concert de neuitat

petra-si-joelMuzicienii Petra Acker şi Joel Holmes au cântat, duminică seară, la Deliri Pub, în ultimul recital din turneul lor prin ţară intitulat „Soul experience”, un eveniment de jazz-funk-soul, dar cuprinzând şi alte genuri muzicale pe care le interpretează împreună cei doi.

Ea, provenind dintr-o familie de saşi din Braşov, cu o voce cu inflexiuni unice şi, ca atare, de neconfundat, tehnică vocală interesantă şi prezenţă scenică fascinantă. El, pianistul virtuoz, american get-beget din Arizona, mutat apoi cu familia în Virginia, unde a copilărit şi a învăţat singur să cânte la clape, de la vârsta de 10 ani, după ureche, plin de temperament. Lipsit total de afectarea pe care i-ar fi putut-o da cele două nominalizări la premiile Grammy pentru două din cele zece discuri ale sale, medalia de aur NAACP şi multe alte realizări din cariera sa artistică.

Au intrat cu simplitate, ca şi cum ar fi fost de-ai casei, pe mica scenă pe care se aflau doar pianul lui Joel şi scaunul pe care mai stătea Petra, atunci când folosea şi instrumente de percuţie.

Pe Petra o ştiam doar de la Vocea României, un show pe care îl urmăresc tocmai fiindcă, dincolo de orice regie realizată în scop de a atrage audienţa, aduce în faţa noastră voci deosebite, unele extraordinare chiar. Aşa ca a Petrăi. Dar spectacolul de duminică seară a fost cu totul altceva decât ce am văzut noi la Petra, la Vocea României. Criticii muzicali au scris că ea impresionează prin timbrul şi inflexiunile vocii; e prea puţin spus faţă de ce poţi asculta la un spectacol de-al ei, indiferent pe ce scenă are loc.

La Joel, ceea ce impresionează este, pur şi simplu, modestia cu care îşi demonstrează talentul extraordinar pe clape, legătura simplă cu interpreta şi implicarea, de la muzician la muzician.

petraacker-2-1024x768„Colaborarea dintre Petra Acker şi Joel Holmes aduce un suflu nou pe scena româneasca” s-a mai scris. Le fel a simţit şi publicul de duminică, ascultând compoziţii ale celor doi sau preluări. Au cântat jazz, soul, gospel, muzică africană, funk. Am pus virgulă între ele, dar tot aşa de bine aş fi putut intercala cratime, fiind vorba despre genuri combinate între ele, de pildă funk-jazz sau soul-jazz.

Orice variantă aş folosi, jazzul de factură modernă nu lipseşte din muzica celor doi, din glasul Petrăi, din improvizaţiile lor. Nici funkul care îmi place nespus!

Ei au reuşit să închege cu spectatorii din pub o legătură vibrantă, sensibilă, timp de două ore. Petra a simţit-o, a şi spus-o, poate de aceea, la bis, a interpretat „Cântă cucu-n Bucovina”, tot în stil funk-jazz, melodie despre care a spus că a învăţat-o prin clasa a II-a. A simţit-o şi Joel Holmes, fiindcă după concert s-a pozat şi s-a întreţinut cu unii dintre admiratori.

Concertul Petra Acker – Joel Holmes a fost adus la Suceava de Emil Orban Meder, prin Fundaţia Eden, şi Deliri Pub, fiind unul dintre evenimentele de excepţie care ajung destul de rar la noi. Tocmai de aceea merită toate vorbele de bine, la care adăugăm nădejdea că vor mai fi astfel de evenimente.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: