33 de elevi din Lugansk se vor odihni în România

ucraina1200 de copii din regiunea Lugansk îşi vor petrece vacanţa de primăvară odihnindu-se în diverse ţări europene – România, Slovacia, Austria, Polonia etc. –, graţie guvernatorului Ghenadii Moskal, originar din regiunea Cernăuţi, care a informat că luptele active de pe teritoriul regiunii Lugansk au fost cauza închiderii forţate a instituţiilor de învăţământ, în consecinţă elevii neavând posibilitate să frecventeze şcolile. „Ne-am adresat ambasadelor ţărilor vecine cu rugămintea să ne ajute să organizăm odihna peste hotare a elevilor noştri, de pe teritoriul afectat de războiul terorist din estul Ucrainei, pentru ca ei să vadă cu proprii ochi cum trăieşte populaţia de acolo. Primele au răspuns România şi Slovacia. Le sunt foarte recunoscător şi sper la o colaborare comună în continuare”.

33 de copii din raioanele Bilovudsk, Svativsk şi or. Severodoneţk, unde se desfăşoară războiul terorist nedeclarat, şi doi adulţi, metodişti la Direcţia Regională Învăţământ şi Ştiinţă Lugansk, au sosit pe 22 martie la Cernăuţi. În centrul nostru regional oaspeţii s-au aflat o singură zi, vizitând locurile memorabile din Cernăuţi, luând cunoştinţă de istoria străvechii urbe de pe Prut.

După-amiază, copiii din Lugansk s-au întâlnit cu Excelenţa Sa doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, care, răspunzând la multiplele întrebări ale elevilor, le-a povestit despre viaţa şi traiul cetăţenilor României, schimbările ce au loc în ţară după aderarea la UE, despre judeţul Suceava, unde se vor odihni, despre obiectivele istorico-culturale, frumoasele şi legendarele mănăstiri voievodale din sudul Bucovinei, unice în lume, despre bucatele şi băuturile tradiţionale româneşti etc.

ucraina2Larisa Suprun, una din conducătoarele grupului de copii din regiunea Lugansk, a mulţumit Guvernului României pentru organizarea odihnei elevilor ucraineni şi doamnei Eleonora Moldovan pentru primirea călduroasă, menţionând că Cernăuţiul este un oraş european ce diferă mult de oraşele din estul Ucrainei: „Întâlnirea călduroasă cu dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, i-a convins pe copiii noştri că Estul şi Vestul ţării sunt împreună, că Ucraina e un stat independent şi unitar. Până a sosi la Cernăuţi, sâmbătă, 21 martie, ne-am întâlnit cu dl Cornel Ionescu, Ambasadorul României la Kiev, care ne-a făcut cunoştinţă cu istoria şi cultura României” a accentuat Larisa Suprun.

Ieri, elevii din regiunea Lugansk au plecat la odihnă şi reabilitare psihologică în România, unde vor fi găzduiţi, timp de 7 zile, de Consiliul Judeţean Suceava, vor vizita mănăstiri, muzee etc., toate cheltuielile asumându-şi-le partea română.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: