Tineri din Vatra Dornei arestaţi pentru şantaj

> Elevii unei şcoli din localitate plăteau câte 5 sau 10 lei unui grup de cinci tineri care îi ameninţau cu bătaia

Judecătorii din Vatra Dornei au dispus, joi, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a doi tineri de 20 de ani, din localitate, sub acuzaţia de şantaj. Pentru un al treilea tânăr, de 18 ani, din Dorna, magistraţii au decis cercetare în stare de libertate sub control judiciar, pentru săvârşirea aceleiaşi infracţiuni.

Din gaşca de şantajişti au făcut parte şi doi minori de 17 ani, localnici, de asemenea. Pentru unul dintre ei instanţa a dispus, pe durata cercetărilor, arest la domiciliu, urmând să se pronunţe curând în cazul celui de al doilea.

 Protecţie de la elevii unei şcoli din Vatra Dornei

 Cei cinci şantajişti s-au gândit să facă rost de bani pe spinarea unor elevi ai unei unităţi de învăţământ din Vatra Dornei. Îi ameninţau iniţial cu acte de violenţă şi, dacă voiau să scape, elevii trebuiau să plătească 5 sau 10 lei, taxă de protecţie.

Şantajul s-a desfăşurat în acest fel în intervalul 10 – 16 martie, între timp intrând pe fir poliţiştii.

Pe 17 martie, oamenii legii au aflat că mai mulţi tineri din Vatra Dornei au procedat la şantajarea elevilor şcolii respective şi au pornit cercetările. Pe 19 martie, cei cinci tineri erau identificaţi deja şi luaţi la întrebări.

„S-a reuşit identificarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor ca fiind cinci tineri cu vârste între 17 şi 20 de ani, toţi din municipiul Vatra Dornei, care au recunoscut faptul că, în perioada 10-16.03 a.c., prin ameninţarea cu acte de violenţă, au solicitat de la mai mulţi tineri sume de bani cuprinse în 5 lei şi 10 lei, iar elevii le-au remis sumele de bani solicitate” a comunicat subcomisar Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

În urma probatoriului administrat, fiecare dintre cei cinci suspecţi a luat-o pe o cale sau alta; dintre majori, după o reţinere de 24 de ore, doi au ajuns în arest preventiv şi unu sub control judiciar, iar minorii, unul este arestat la domiciliu, iar celălalt nu ştie încă dacă va fi cercetat în libertate.

 Cum au aflat poliţiştii despre şantajiştii de la Dorna

 Aflarea veştilor despre şantaj şi identificarea tinerilor cărora le-a venit „geniala” idee ar fi putut să se întâmple târziu sau deloc, dacă poliţiştii de prevenire ai IPJ Suceava nu derulau, în luna martie, un nou program de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, care se va desfăşura până la finele anului 2015. Pentru implementarea acestui program poliţiştii de proximitate şi cei de ordine publică au desfăşurat deja peste 300 de acţiuni în şcoli, pentru identificarea unor probleme cu care se confruntă elevii, dar şi a unor riscuri şi vulnerabilităţi. În timpul unei astfel de acţiuni au aflat oamenii legii şi despre copiii din Vatra Dornei care căzuseră victime ale celor cinci şantajişti.

„Poliţiştii recomandă părinţilor să aibă o relaţie deschisă şi constructivă cu minorii pe care îi au în grijă şi întreţinere, astfel încât modificările comportamentale generate de expunerea la riscurile victimale să fie din timp observate pentru luarea măsurilor necesare.

Totodată, solicităm tinerilor să sesizeze de îndată astfel de situaţii, astfel încât poliţiştii să poată să dispună măsurile legale” a transmis reprezentatul IPJ Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI