Universitatea suceveană va găzdui reuniunea plenurilor curţilor constituţionale din trei ţări

Plenurile curţilor constituţionale din Republica Lituania, Republica Moldova şi România se vor reuni la Universitatea Suceava, în perioada 20-22 aprilie 2015, la Conferinţa Internaţională „Jurisdicţia constituţională”, au informat reprezentanţii Serviciului de Relaţii Publice, Comunicare şi Imagine de la USV.

Evenimentul este organizat de Curtea Constituţională a României (CCR), în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, prin Departamentul Drept şi Administraţie Publică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică (FSEAP).

Organizatorii evenimentului consideră că schimbul de experienţă, dezbaterile între specialişti, consultarea actorilor interesaţi reprezintă o practică extrem de necesară şi utilă, în contextul internaţional actual, când „legislaţiile naţionale trebuie să ţină cont de specificul fiecărei societăţi în parte, dar şi de reglementările stabilite la nivelul Uniunii Europene”. În acest context, conferinţa de la USV vine să răspundă nevoilor celor care controlează constituţionalitatea legilor din statele membre UE şi din cele care aspiră la statutul de candidat la aderare, având rostul de a identifica cele mai bune practici în domeniu.

„Pentru USV, dar şi pentru reprezentanţii curţilor constituţionale din cele trei state, conferinţa va fi un prilej bine-venit pentru schimburile de idei şi experienţe, o ocazie unică pentru studenţi şi profesori de a audia comunicări legate de cazuri şi situaţii pe care le rezolvă cei care au fost îndrituiţi de naţiunile lor să vegheze la conformitatea demersului legislativ” au precizat reprezentanţii USV.

Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, şi-a exprimat încrederea că instituţia pe care o reprezintă va fi „o gazdă sinceră şi un partener academic valoros” pentru invitaţi.

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, judecător Augustin Zegrean, a „salutat” disponibilitatea manifestată de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava de a organiza reuniunea internaţională, exprimându-şi încrederea că „întâlnirea din aprilie va marca începutul unei tradiţii de schimburi de experienţă pe probleme constituţionale, care să implice şi mediul academic românesc”.

Organizatorii apreciază că reuniunea plenurilor curţilor constituţionale din cele trei ţări menţionate „va avea efecte pozitive pentru teoria şi practica statului de drept şi va aduce beneficii reale procesului de formare şi instruire din cadrul Universităţii «Ştefan cel Mare» din Suceava, precum şi viitorilor specialişti în domeniul juridic”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: