Amendamentul lui Donţu – adoptat

Începând cu următorul an şcolar, statul ar putea asigura finanţarea de bază pentru învăţământul particular preuniversitar. Asta după ce plenul Senatului a aprobat, miercuri, în acest sens un amendament propus de senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, la OUG nr. 83/2014 care prevede, printre altele, şi modificări la Legea educaţiei naţionale.

„Începând cu anul şcolar 2015-2016, statul asigură fără discriminare din punct de vedere al formei de organizare a învăţământului – de stat, particular sau confesional, pe fiecare nivel de structurare a învăţământului preuniversitar, finanţarea de bază reglementată de art. 9, alin. 2) şi art. 101, alin. 2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011”, se arată în amendamentul senatorului Ovidiu Donţu.

Ordonanţa de urgenţă 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015 prevedea amânarea până la 31 decembrie 2016 a aplicării prevederii din Legea învăţământului prin care statul era obligat să asigure finanţarea de bază pentru toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul general obligatoriu de stat, particular şi confesional acreditat.

Necesitatea adoptării ei a fost argumentată de iniţiatorul amendamentului, Ovidiu Donţu, în raportul Comisiei de muncă. Parlamentarul sucevean a subliniat că este normal ca pentru elevii care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ prin frecventarea cursurilor la şcoli sau licee particulare acreditate, statul să suporte o parte din cheltuielile de şcolarizare a acestora, cheltuieli care s-ar fi făcut oricum dacă aceştia ar fi fost prezenţi în sistemul de învăţământ de stat.

„Obligaţia de şcolarizare a tinerilor pentru cei 11 ani de şcoală aparţine statului, iar faptul că aceştia optează pentru un sistem privat de învăţământ nu este suficient pentru a decădea din calitatea de titulari ai dreptului la învăţătură, stipulat de Constituţia României”, a susţinut senatorul social-democrat.

Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: