UE vrea să-şi revizuiască politica de vecinătate, pusă la încercare în Ucraina

MogheriniUniunea Europeană (UE) a demarat ieri o revizuire a „politicii sale de vecinătate” faţă de 16 ţări din jurul ei, politică acuzată de unii că ar fi alimentat agresivitatea Rusiei, ducând la războiul din Ucraina, informează AFP. Această „reexaminare aprofundată” intervine în timp ce „regiunile din sud şi din est (ale UE) sunt în flăcări”, a explicat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, în timpul unui briefing la Bruxelles. „Regiunea noastră s-a schimbat mult în ultimii ani, fiind scena unor evenimente, în mod cert, dramatice”, a subliniat Mogherini (foto), cu referire la criza ucraineană, haosul politic şi securitar din Libia, conflictul israeliano-palestinian sau războiul din Siria.

„Numeroase state au dat de înţeles că, în opinia lor, o schimbare era necesară”, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.

Unul dintre exemplele cele mai cunoscute ale politicii de vecinătate a UE este Acordul de asociere cu Ucraina, care include şi un acord de liber schimb. Moscova l-a denunţat cu mult timp în urmă, văzând în acest acord o intruziune în sfera sa de influenţă şi un obstacol comercial în calea exporturilor sale. Refuzul de a semna acest acord, în noiembrie 2013, a provocat manifestaţii în Euromaidan împotriva preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, care a fugit din Ucraina în februarie, chiar înainte ca Rusia să anexeze Crimeea şi ca rebelii separatişti să-şi înceapă ofensiva în est.

În opinia unora, UE a semănat germenii acestui conflict, neanticipând repercusiunile geopolitice a ceea ce era considerat la Bruxelles drept un acord pur tehnic şi comercial, o analiză contestată de Mogherini, care a dat asigurări că „nicio politică europeană nu vizează confruntarea”. „Uşa unei cooperări europene cu Rusia rămâne deschisă”, a insistat şefa diplomaţiei europene.

După patru luni de consultări, Comisia Europeană va publica în toamnă această nouă politică faţă de vecinii săi din sud (Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, teritoriile palestiniene, Siria şi Tunisia) şi din est (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina).

Două summituri, la Barcelona în 13 aprilie şi la Riga în 21-22 mai, vor fi consacrate noii politici de vecinătate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: