Moscova

Peste 70.000 de persoane la un marş pentru a-i aduce un omagiu lui Boris Nemţov

mars omagiu boris nemtovPeste 70.000 de ruşi au participat ieri după-amiază la un marş la Moscova pentru a-i aduce un omagiu lui Boris Nemţov, opozant şi fost vicepremier, asasinat vineri în apropiere de Kremlin, a indicat unul dintre organizatorii manifestaţiei, relatează AFP. „Estimăm la peste 70.000 numărul participanţilor”, a declarat pentru AFP Alexandr Riklin, unul dintre organizatorii marşului, care a fost autorizat de către municipalitate. Poliţia a indicat la rândul său un număr de peste 16.000 de participanţi la marş.
Boris Nemţov „a murit pentru viitorul Rusiei” sau „El s-a bătut pentru o Rusie liberă”, scria pe pancartele purtate de manifestanţi la Moscova, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului.
La Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, peste 6.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au strâns, de asemenea, pentru a-i adune un omagiu lui Nemţov.
Asasinarea opozantului rus, vineri, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, a fost un şoc pentru partizanii săi şi pentru mii de persoane anonime, fiind condamnată şi pe plan internaţional. Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a angajat sâmbătă să-i pedepsească pe asasinii lui Nemţov. „Se va face totul pentru ca organizatorii şi executanţii aceste crime odioase şi cinice să primească pedeapsa pe care ei o merită”, a afirmat Putin într-un mesaj de condoleanţe către mama lui Boris Nemţov. Opoziţia a renunţat la manifestaţia prevăzută să aibă loc în sud-estul Moscovei, înlocuind-o cu un marş, începând cu cea 12,00 GMT, până la podul pe care a fost ucis Boris Nemţov, împuşcat cu patru gloanţe în spate.
Ieri, podul pe care a fost asasinat opozantul de 55 de ani în timp ce se plimba pe jos cu o tânără din Ucraina, prezentată drept prietena sa, era acoperit cu grămezi uriaşe de flori, lumânări, fotografii şi mesaje aduse de personalităţi cunoscute şi de o mulţime de persoane anonime.
Cu câteva ore înainte de a fi asasinat, într-o intervenţie la radio Ecoul Moscovei, Nemţov făcea apel să se manifesteze duminică în capitală împotriva „agresiunii lui Vladimir Putin” în Ucraina.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: