Conflictul din Ucraina

Acord între Kiev şi rebeli asupra încetării focului şi a unei zone-tampon

minskKievul şi rebelii separatişti au semnat o foaie de parcurs vizând impunerea păcii în Ucraina, care prevede în special instituirea unui regim de încetare a focului începând de duminică, 15 februarie, şi crearea unei zone-tampon lărgite, au anunţat joi liderii rus, ucrainean, francez şi german, la finalul unor negocieri maraton de aproape 15 ore la Minsk, relatează AFP.

Grupul de contact, constituit din reprezentanţi ucraineni, ruşi şi ai OSCE au negociat la Minsk cu rebelii separatişti, în paralel, cu discuţiile între Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko. „Grupul de contact a semnat un document pe care noi l-am pregătit într-o mare tensiune”, a afirmat Petro Poroşenko, o informaţie confirmată de preşedintele rus Vladimir Putin, care a invocat „un acord privind esenţialul” la care s-a ajuns la convorbirile prelungite între şefii de stat rus, ucrainean şi francez şi cancelarul german.

„Toate problemele au fost abordate în acest text ce a fost semnat de Grupul de contact şi separatişti”, a declarat preşedintele francez Francois Hollande, într-o declaraţie comună cu Angela Merkel.

Primul punct al acordului, al cărui text a fost dat publicităţii de către Kremlin, vizează încetarea focului care urmează să intre în vigoare începând cu 15 februarie la miezul nopţii (14 februarie, 21:00 GMT), a indicat Putin, într-o conferinţă de presă, înainte de a-şi pune haina şi a părăsi sala de negocieri din Palatul Independenţei din Minsk, ceea ce a sugerat sfârşitul negocierilor.

Al doilea punct al documentului semnat impune retragerea părţilor beligerante şi a armamentului greu, pentru a permite crearea unei zone-tampon cu o lăţime între 50 şi 70 de kilometri, faţă de 30 km, aşa cum prevedeau acordurile de pace de la Minsk din 19 septembrie.

Taberele beligerante trebuie să părăsească această zonă-tampon demilitarizată şi să-şi retragă armamentul greu în termen de 14 zile, a explicat preşedintele Poroşenko.

Ucrainenii trebuie să se retragă de la actuala linie a frontului, în timp ce rebelii urmează să se retragă în spatele liniei din septembrie. Aceasta din urmă a evoluat în funcţie de victoriile militare ale rebelilor din ultimele luni, ceea ce explică o mai mare lăţime a zonei-tampon.

Acest acord reprezintă o „speranţă serioasă chiar dacă totul nu a fost dus până la capăt”, a spus Francois Hol-lande, care a invocat o „rezolvare politică globală”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI