Patru din cinci averi din România, făcute în relaţii economice cu statul

> Un procent de oameni incorecţi este şi în politică

Dan Ioan Cuşnir

Dan Ioan Cuşnir

Vicepreşedintele PSD Suceava, Dan Ioan Cuşnir, consilier judeţean, a declarat, marţi seara, în emisiunea Ora de politică, că România se află în faţa unei crize morale fără precedent.

El a arătat că 80 la sută din averi sunt făcute în relaţii economice cu statul, că patru din cinci oameni bogaţi din România au făcut avere doar prin asemenea relaţii economice.

„În relaţii corecte cu statul nu se poate face avere”, a spus însă liderul PSD Suceava.

Cuşnir a explicat că nu este posibil ca în câţiva ani să devii foarte bogat, arătând că marile averi din alte ţări, cum ar fi Germania, sunt făcute în urma muncii a mai multor generaţii. „Suntem în faţa unei crize morale fără precedent. Modelele sunt corigente la etică şi morală”, a spus vicepreşedintele PSD Suceava.

El crede că procentul de oameni necinstiţi din afaceri este regăsit şi în mediul politic sau în alte categorii sociale. „Există un procent de oameni incorecţi”, a spus Cuşnir.

El a mai declarat că oamenii politici trebuie să înţeleagă că e nevoie să iasă în întâmpinarea cetăţenilor şi să facă ceea ce cetăţenii îşi doresc, precizând că România ocupă locul 45 din 140 la politici economice, dar este pe locul 110 din 140 de ţări la politici publice.

„Chiar dacă la politici economice se pare că suntem pe drumul cel bun, la politici publice, adică la acţiunile îndreptate spre cetăţean, mai avem multe de făcut. Soluţia există, am văzut-o în Schwaben, este un model care funcţionează şi se numeşte SDL, Şcoală de dezvoltare locală, un instrument prin care cetăţenii sunt consultaţi în mod real înainte de luarea deciziilor pentru a vedea dacă măsurile ce se iau ies în întâmpinarea necesităţilor cetăţenilor”, a spus liderul social-democrat sucevean.

Cuşnir a explicat că este modelul pe care l-a întâlnit în regiunea parteneră a Sucevei, Schwaben, unde există instituţia numită, prin care cetăţenii sunt întrebaţi în mod real ceea ce îşi doresc, iar administraţia acţionează în baza acestor indicatori.

„Trebuie să reuşim să implementăm în mod real acest proiect”, a spus Cuşnir, care îşi doreşte ca Suceava să realizeze un astfel de proiect-pilot care apoi să fie preluat şi de celelalte judeţe.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI