Eminesciana cernăuţeană – 2015

Printre manifestările consacrate poetului nepereche Mihai Eminescu desfăşurate la Cernăuţi la 15 ianuarie, cu prilejul zilei lui de naştere şi a Zilei Culturii Naţionale, organizate de Societatea Scriitorilor Români din Cernăuţi, Societatea pentru Cultură Românească „M. Eminescu” şi alte societăţi culturale din ţinut, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi, merită menţionate, în primul rând, Te Deumul de la catedrala „Înălţarea Sfântului Duh”, întâlnirile literare desfăşurate la biblioteca regională „M. Ivasiuc”, la care au participat scriitori, ziarişti, profesori de şcoală, studenţi de la Universitatea din Cernăuţi şi un grup de profesori de la Universitatea „Ştefan cel Mare ” din Suceava. În cadrul acţiunii, câţiva studenţi de la universitatea cernăuţeană au declamat versuri ale poetului M. Eminescu, au fost prezentate reviste şi cărţi apărute în ultimul timp la Cernăuţi şi la Suceava, s-a vorbit despre Eminescu – poetul, publicistul, omul cetăţii…

O atmosferă de adevărară sărbătoare a poeziei eminesciene a domnit şi la manifestarea desfăşurată la 17 ianuarie la Gimnaziul românesc nr. 6 din Cernăuţi, acţiune organizată de Societatea Scriitorilor Români din Cernăuţi (preşedinte, poetul Ilie Tudor Zegrea) cu sprijinul Departamentului şcoli şi ştiinţă al Administraţiei regionale de stat Cernăuţi şi al Consulatului General al României la Cernăuţi. E vorba despre cea de a X-a ediţie a concursului regional de declamare a versurilor lui Eminescu, la care au participat elevi de la şcolile din cele patru raioane cu populaţie preponderent românească: Hliboca, Herţa, Noua Suliţă şi Storojineţ. În afara concursului s-au prezentat, la un înalt nivel artistic, şi câţiva elevi de la şcoala medie din satul Colincăuţi, raionul Hotin, unde învăţământul se desfăşoară în limba ucraineană.

În urma deliberării juriului, au fost stabiliţi învingătorii concursului, cărora le-au fost înmânate diplome ale Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi, Departamentului învăţământ şi ştiinţă al Administraţiei regionale de stat, Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (Bucureşti) şi din partea ministrului delegat pentru relaţii cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr. Graţie acestora din urmă şi Excelenţei Sale Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, fiecare participant la concurs a primit în dar câte un set de cărţi şi un calendar cu personalităţi marcante ale literaturii şi culturii noastre naţionale.

Printre elevii care au cucerit primele locuri la ediţia jubiliară a concursului-recital de versuri eminesciene îi amintim pe Alexandra Ursuleac (Şcoala medie nr. 10, Cernăuţi), Grigore Sârbu (Şcoala medie din Godineşti, raionul Herţa), Mihaela Cârciu (Liceul „M. Eminescu” din s. Carapciu, raionul Hliboca), Vadim Turculeţ (Gimnaziul nr. 6, Cernăuţi), Alina Apetri (Liceul „Gh. Asachi” Herţa) ş.a.

În încheierea manifestării, preşedintele Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi a înmânat diplome de excelenţă câtorva elevi care au obţinut în ultimii ani cele mai frumoase performanţe în cadrul ediţiilor precedente ale concursului, direcţiei Gimnaziului nr. 6 din Cernăuţi (gazda permanentă a desfăşurării acestei acţiuni), Departamentului şcoli şi ştiinţă al Administraţiei regionale de stat şi Consulatului General al României la Cernăuţi, pentru sprijinul acordat la organizarea şi desfăşurarea multor acţiuni culturale în nordul Bucovinei.

Text şi foto: VASILE PALADEAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: